Формування кадрової політики та структури управління персоналом - Драч Андрій Петрович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
У роботі розглянуто теоретичні та практичні аспекти формування кадрової політики та структури управління персоналом в умовах сучасного функціонування підприємств. Розкрито сутність кадрової політики як системи принципів, методів і заходів, спрямованих на формування, розвиток і ефективне використання кадрового потенціалу, а також її взаємозв’язок із виробничою, фінансовою, економічною та маркетинговою стратегіями організації. Обґрунтовано роль організаційної структури управління персоналом як форми реалізації кадрової політики та охарактеризовано основні типи структур управління. Практичну частину дослідження виконано на базі ТОВ «Чумак», діяльність якого спрямована на виготовлення та реалізацію меблевої продукції. Проаналізовано кадровий потенціал, організацію управління персоналом, умови та оплату праці, а також фінансово-економічний стан підприємства в умовах нестабільного макроекономічного середовища. Виявлено основні проблеми кадрової політики, зокрема низький рівень оплати праці окремих категорій персоналу, обмежені можливості розвитку та недосконалість організаційно-кадрових процедур. За результатами дослідження запропоновано напрями удосконалення кадрової політики та структури управління персоналом, зокрема впровадження організаційно-кадрового аудиту, уточнення функціональних обов’язків з управління персоналом, удосконалення системи мотивації, умов праці та контролювання. Обґрунтовано доцільність використання сучасних діджитал-технологій у кадровому менеджменті. Реалізація запропонованих заходів сприятиме підвищенню ефективності кадрової політики, раціональному використанню кадрового потенціалу та забезпеченню сталого розвитку підприємства.
Formation of personnel policy and personnel management structure
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою “Менеджмент” зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: кадрова політика; управління персоналом; структура управління; людські ресурси; кадрове планування; розвиток персоналу; мотивація праці; організаційна структура