Трейд-маркетинг як інструмент управління лояльністю споживачів - Вакуленко Дмитро Вячеславович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Досліджено теоретичні та практичні засади трейд-маркетингу як ключового інструменту формування лояльності споживачів у сучасному ритейлі. Розкрито економічну сутність та зміст трейд-маркетингу, проаналізовано маркетингові інструменти та методи управління лояльністю клієнтів, а також розглянуто стратегії та практику їх застосування на ринку товарів і послуг. На основі дослідження ринку drogerie та конкурентного середовища мережі магазинів Prostor здійснено оцінку ефективності існуючих трейд-маркетингових заходів та їхнього впливу на поведінку споживачів. Проведено маркетингове дослідження потреб клієнтів, результати якого стали основою для розробки комплексу заходів щодо вдосконалення трейд-маркетингової діяльності та підвищення рівня лояльності покупців. Практичне значення роботи полягає у створенні готового плану впровадження інноваційних інструментів, зокрема системи Smart Promo Islands, механізму Mystery Discount та багаторівневої програми лояльності. Запропоновані рішення спрямовані на зростання продажів, підвищення середнього чека, оптимізацію маркетингових витрат та зміцнення конкурентних позицій компанії. Наукова новизна дослідження полягає у розробці інтегрованої моделі вдосконалення трейд-маркетингу та системи лояльності для ритейлу, яка поєднує омніканальність, гейміфікацію та глибоку персоналізацію комунікацій як інструментів формування емоційного зв’язку зі споживачем.
Trade marketing as a tool for managing consumer loyalty
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою «Маркетинг» зі спеціальності 075 «Маркетинг». Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026
Keywords: трейд-маркетинг; лояльність споживачів; ринок drogerie; мережа Prostor; стимулювання збуту; програма лояльності; Smart Promo Islands; гейміфікація; омніканальність; споживча поведінка