ІДЕНТИФІКАЦІЯ, МИТНІ ФОРМАЛЬНОСТІ ТА ВИЗНАЧЕННЯ КОДУ ЗГІДНО КЛАСИФІКАТОРА УКТ ЗЕД РИБНИХ ТОВАРІВ ХОЛОДИЛЬНОГО ОБРОБІТКУ - Бодак Михайло Петрович; Гирка Ольга Ігорівна; Сапожник Дмитро Іванович; Височанська Олена Валеріївна (Видавнича група «Наукові перспективи», 2023)
У статті розглядаються питання ідентифікації, митних формальностей та визначення коду згідно класифікатора УКТ ЗЕД рибних товарів холодильного обробітку. Холодильний обробіток – один з найкращих, високоефективних і найбільш поширених способів консервування риби. Він дає змогу надійно зберегти споживні властивості риби. Важливо, що консервуюча дія при холодильному обробітку проявляється дуже швидко і консервувати холодом можна одночасно велику кількість риби. До рибних товарів холодильного обробітку можна віднести продукти товарної групи 03 – Риба i ракоподiбнi, молюски та iншi водянi безхребетнi, зокрема товарні позиції 0302 – Риба свiжа або охолоджена, 0303 – Риба морожена, 0304 – Фiле рибне та iнше м'ясо риб (включаючи фарш), свiже, охолоджене або морожене, 0306 – 0308 – інші продукти моря, в тому числі охолоджені та морожені. Риба та морепродукти відносяться до тих харчових продуктів, які при ввезенні на територію України піддаються ретельному контролю. Ветеринарний контроль для рибної продукції – обов’язковий етап. Він виконується до початку безпосереднього процесу митного оформлення та охоплює кілька видів контролюючих заходів: документальний, оглядовий, лабораторний. Митне оформлення рибних товарів холодильного обробітку не відрізняється за складністю від розмитнення товару іншої класифікації, проте без кваліфікованого супроводу провести грамотне митне оформлення даної продукції практично неможливо. Так, як всі зовнішньоекономічні операції забезпечують надходження коштів до державного бюджету, посилення митного контролю, дотримання порядку визначення митної вартості та класифікації згідно УКТ ЗЕД, митне оформлення рибних товарів товарної групи 03 в режимі випуску у вільний обіг має здійснюватися з обов’язковим проведенням митного огляду із залученням співробітників департамент митних платежів, контролю митної вартості та митно-тарифного регулювання ЗЕД; організації митного контролю та оформлення; боротьби з контрабандою та порушеннями митних правил.
IDENTIFICATION, CUSTOMS FORMALITIES AND DETERMINATION OF THE CODE ACCORDING UCT ZED CLASSIFIER REFRIGERATED FISH PRODUCTS
“Актуальні питання у сучасній науці (Серія “Педагогіка”, Серія “Право”, Серія “Економіка”, Серія “Державне управління”, Серія “Техніка”, Серія “Історія та археологія”)” : журнал. 2023. № 1 (7) 2023.
Keywords: рибні товари; холодильний обробіток; мито; митні формальності; код УКТЗЕД; митне оформлення