ПОЛІЕТНІЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЯК ФАКТОР ВПЛИВУ НА ФОРМУВАННЯ СВІТОГЛЯДУ ПЕТРА БУБЕЛИ - Прокіп Андрій Володимирович, Клок Василь Ігорович (Видавничий дім «Гельветика», 2022)
Анотація. Мета дослідження. У статті розглянуто процес формування світогляду Петра Бубели – державного, військового та громадсько-політичного діяча періоду національно-визвольних змагань 1917–1921 рр. Проаналізовано фактор впливу поліетнічних середовищ різних місцевостей України на формування світогляду П. Бубели – родинного села Лисинич, специфіку взаємовідносин між польською та українською громадами села, римо-католиками і греко-католиками, Станіславова – тимчасової столиці Західної Української Народної Республіки (ЗУНР) у 1919 р., де П. Бубела як член уряду та заступник державного секретаря (міністра) військових справ, займався вирішенням не тільки військових справ, а й сприяв задоволенню потреб національних громад, зокрема, єврейської, якій допоміг організувати власне періодичне видання, Одеси та півдня України, де П. Бубела намагався продовжувати боротьбу з режимом. Стверджено, що авторитет і впливовість П. Бубели як серед українців, так і серед представників інших національностей Одеси, не могли залишатися поза увагою радянського карально-репресивного органу – Державного політичного управління (ДПУ). На початку 1931 р. його заарештовано. Після кількамісячних допитів, П. Бубела у 1932 р. засуджений до трьох років концтаборів. Методологія дослідження спирається на принципи історизму, системності і об՚єктивності. У ході дослідження застосовано такі конкретно-історичні методи, як проблемно-хронологічний та історико-біографічний. Висновки. Поліетнічні, багатокультурні середовища Лисинич, Станіславова, Одеси, багато у чому вплинули на формування світогляду і визначили життєвий шлях цього державного, військового, громадсько-політичного діяча. Контактуючи з представниками різних національностей, він, залишаючись на українських національних позиціях, намагався залучити до спільної боротьби з антинародною радянською владою на півдні України не тільки українців, а й представників інших етнічних груп.
POLIETHNIC ENVIRONMENT AS A FACTOR INFLUENCING THE FORMATION OF THE WORLDVIEW OF PETRO BUBELAʼS
Українські історичні студії. – Серія Історія. Випуск 9/52/, 2022.
Keywords: П. Бубела; поліетнічне середовище; Лисиничі; Станіславів; українське антикомуністичне підпілля Одеси