Оцінювання конкурентних переваг економіки регіонів України: галузево-секторальні аспекти - Лупак Р. Л. (ДВНЗ "Ужгородський національний університет", 2023)
У статті виділено важливість оцінювання конкурентних переваг економіки регіону, у результаті чого вдається сформувати повноцінну інформаційну базу в ході визначення та підбору інструментарію вирішення стратегічних завдань регіону. Аналіз низки наукових досліджень виявив, що серед науковців немає єдиної думки стосовно дотримання спільного методичного підходу до оцінювання конкурентних переваг економіки регіону. Оцінювання конкурентних переваг економіки регіонів України проведено із використанням низки індикаторів з орієнтацією на галузево-секторальні тенденції. Притримуючись індексного методу здійснено розподіл регіонів України у відповідності до їх конкурентних переваг у галузево-секторальному вимірі. Зроблено висновки, що стратегічні цілі регіональної економіки України повинні бути пов’язані із вибудовуванням конкурентоспроможних комплексів динамічного розвитку з високим рівнем інноваційності та технологічності.
Evaluation of the competitive advantages of the economy of the regions of ukraine: industry-sectoral aspect
Науковий вісник Ужгородського Університету. Серія Економіка. - Вип. 2(62). - 2023.
Keywords: конкурентні переваги економіки регіону; конкуренція; конкурентоспроможність регіону; конкурентна позиція; галузь; сектор