Чинники попиту і пропозиції іноземної валюти на готівковому ринку України - Кондратов Ростислав Васильович (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
В роботі проаналізовано різноманітні аспекти функціонування ринку готівкової іноземної валюти в Україні. Спочатку зроблено загальний огляд розвитку валютного ринку в Україні, його структури та проблем станов-лення. Окремо проаналізовано зовнішні та внутрішні чинники, що впливають на попит і пропозицію іноземної валюти. Емпіричні оцінки за місячними даними 2002-2021 рр. дозволили зробити декілька висновків: а) девальвація гривні недвозначно обмежує попит на іноземну валюту та схиляє до її продажу; б) попит на іноземну валюту зростає у випадку зростання заробітної плати та збільшення пропозиції грошової маси, в) кризові явища обмежують пропозицію іноземної валюти, але цього немає для попиту на неї; г) «електоральна революція» зразка 2019 р. збільшила пропозицію іноземної валюти. Придбання та продаж іноземної валюти асиметрично впливають на динаміку промислового виробництва та інфляцію. Продаж іноземної валюти населенням дозволяє збільшити валютні резерви, тоді як її придбання має протилежний вплив. У завершальній частині роботи проаналізовано особливості ефектів від обмінного курсу та інструментів для вдосконалення валютного ринку. Наведено аргументи на користь поступової лібералізації валютного ринку як пос-лідовності трьох кроків: 1) пом'якшення правил торгівлі іноземною валютою; 2) впровадження ф'ючерсних контрактів, 3) імплементація європейських правил.
Determinants od demand and supply of foreign exchange cash in Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2022.
Keywords: Іноземна валюта; попит; пропозиція; готівковий ринок; інфляція; обмінний курс