ІНТЕГРОВАНА ЗВІТНІСТЬ: МЕТА ФОРМУВАННЯ ТА ОСОБЛИВОСТІ КОНТРОЛЮ - Воронко Роман Михайлович, Сидоренко Роман Вікторович, Жураковська Ірина Володимирівна (ВИДАВНИЦТВО ЛЬВІВСЬКОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ, 2024)
Розглянуто основні проблеми, що перешкоджають підвищенню якості фінансової звітності в сучасних ринкових умовах. Висвітлено основні напрями інформаційних запитів, що ставляться до звітності підприємства, а саме: стратегічне планування, фінансове управління, управління ресурсами, контроль та вну- трішній аудит. Досліджено причини виникнення необхідності у формуванні інтегрованої звітності та запро- поновано її розглядати як “підхід до складання звітності підприємства, який полягає у зборі та представленні інформації про різні аспекти діяльності підприємства в одному документі”. Виділено переваги використання інтегрованої звітності: системність, цілісність, прозорість, ефективність, відповідність міжнародним ста- ндартам та стимулювання сталого розвитку. Розглянуто основні міжнародні стандарти, що регламентують порядок формування та подання інтегрованої звітності. Розкрито позитивний вплив застосування даного виду звітності у різних термінах перспектив діяльності підприємства та щодо різних видів капіталу фірми. Проведено оцінку ефективності застосування в Україні єдиної нормативно затвердженої форми інтегрованої звітності (“Звіту про управління”), висвітлено основні переваги та недоліки порядку формування та подання даного звіту. Виявлено, що переважна більшість великих вітчизняних суб’єктів господарювання підтримують ініціативу ООН щодо 17 глобальних цілей сталого розвитку до 2030 року. Найбільш часто згадуваними цілями із зазначеного переліку, для досягнення яких працюють українські підприємства, є: “міцне здоров’я і благопо- луччя”, “якісна освіта”, “доступна та чиста енергія”, “пом’якшення наслідків зміни клімату” та “партнер- ство заради сталого розвитку”. Важливу роль у ефективності використання інтегрованої звітності має віді- гравати внутрішній контроль на підприємстві, оскільки саме він дає можливість зробити висновки щодо то- го, чи виконані поставлені завдання перед підприємством та чи відповідають показники, за якими здійснюєть- ся оцінювання результатів, визначеним цілям. Основними кроками щодо розширення застосування інтегрова- ної звітності в Україні запропоновано: створення нормативних актів, які б стимулювали до складання такої звітності; поширення серед зацікавлених суб’єктів інформації щодо переваг та корисності впровадження інтегрованої звітності; створення бази довідкової інформації щодо даного питання.
INTEGRATED REPORTING: PURPOSE OF FORMATION AND FEATURES OF CONTROL
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. № 75, 2024
Keywords: інтегрована звітність; цілі сталого розвитку; показники соціальної діяльності; Звіт про управління; внутрішній контроль.