Організація процесу набору працівників в організації - Шимечко Роман Русланович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У роботі визначено теоретичні засади управління процесом набору працівників в організації. Зроблено теоретичне обґрунтування важливості процесу набору працівників в системі управління персоналом та його етапи. Проведено організаційно-економічний аналіз функціонування об’єкта дослідження. Проведено аналіз процесу набору персоналу компанії з організації вантажних перевезень. Визначено рівень кадрового потенціалу та особливості кадрової політики підприємства. Охарактеризовано процес набору персоналу на підприємстві. Наведено пропозиції щодо формування ефективної системи набору персоналу компанії з організації вантажних перевезень. Запропоновано шляхи удосконалення процесу набору персоналу на підприємстві. Сформовано напрями використання сучасних методів набору працівників а підприємстві.
Organization of the recruitment process in an organization.
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою “Менеджмент” зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: набір персоналу; кадри; кадровий потенціал; методи набору працівників.