Аналіз якості туристичного обслуговування в Україні - Кіндзер Софія-Адріана Андріївна (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
У роботі розглянуто теоретико-прикладні засади якості послуг туристичних підприємств. Узагальнено сутність та основні характеристики якості обслуговування Проаналізовано систему якості обслуговування клієнтів на підприємстві «Альф». Виявлено основні проблемні моменти якості обслуговування на підприємстві. Розроблено напрями покращення процесу управління якістю обслуговування на туристичному підприємстві.
Analysis of Tourism Service Quality in Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня «бакалавр» за освітньо-професійною програмою «Туризм» зі спеціальності 242 «Туризм». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024.
Keywords: туристична діяльність; туризм; туристична інфраструктура; якість; обслуговування; персонал