ВПЛИВ МІЖНАРОДНОГО ТУРИЗМУ НА ЕКОНОМІКУ УКРАЇНИ В ПЕРІОД ДІЇ ГЛОБАЛЬНИХ КРИЗ - Полякова Юлія Володимирівна; Шайда Оксана Євдокимівна; Антонів Ліліана Романівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2021)
Стаття присвячена аналізу впливу міжнародного туризму на економіку України в період дії глобальних криз, зокрема спричинених пандемією COVID-19. Розглянуто особливостірозвитку міжнародного туризму та його впливу на загальні характеристики соціально-економічного розвитку країн з різним рівнем розвитку. Проведено аналіз динаміки в’їзду іноземних громадян в Україну та виїзду українців за кордон протя-гом останнього періоду. Розглянуто географічний розподіл іноземних відвідувачів та пріоритетні напрями для подорожування українців за межами країни. Наголошено на тенденції помітного зниження в’їзного та виїзно-го туристичних потоків для нашої країни, ключовою причиною якої є наслідки та вирішальна роль карантин-них заходів, спостережуваних за останні два роки. Проведено економетричне оцінювання роботи суб’єктів туристичної діяльності в областях України на основі сучасних статистичних даних, в результаті якого регіони України розподілені на відповідні кластери за рівнем активності роботи суб’єктів туристичної діяль-ності. Побудована економетрична модель залежності ВВП України від показника надходжень від міжнарод-ного туризму за 2010-2020 роки. В результаті проведеного дослідження доведено,що зростання надходжень від міжнародного туризму безпосередньо призводитиме до зростання валового внутрішнього продукту країни.
THE IMPACT OF INTERNATIONAL TOURISM ON THE ECONOMY OF UKRAINE DURING THE GLOBAL CRISIS
Keywords: міжнародний туризм; туристичний потік; пандемія COVID-19; глобальні кризи; надход-ження від міжнародного туризму.