Розробка рецептури та технології приготування настоянки гіркої - Пляцковський Роман Ігорович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
Актуальність теми полягає в тому, що назріла гостра необхідність створення такого асортименту алкогольної продукції на сучасному ринку, яка б максимально відповідала запитам споживачів та відрізнялась такими показниками якості, які б завдавали найменшої шкоди організму. Настоянки гіркі. Ця група напоїв включає найрізноманітніший асортимент. У більшості випадків гіркі настоянки готують на ефіроолійній та ароматичній сировині, що надає їм гіркувато-пряний або пекучий смак і виражений аромат. У деякі напої для пом'якшення смаку додають цукор (0…7 г/100 см 3 ), але більшість із гірких настоянок цукру не містять. Міцність, як правило, від 30 до 60 %. Ефективною програмою розвитку галузі є виробництво розширеного асортименту гірких настоянок. Відповідно до рекомендацій, запропоноване завдання на розробку нового продукту на основі розробленої рецептури настоянки гіркої з робочою назвою «Бальзам радості». Метою кваліфікаційної роботи є розробка рецептури та особливостей технологій нового продукту – Настоянки Гіркої. Для досягнення цієї мети в кваліфікаційній роботі вирішені такі завдання: 1. Проаналізований асортимент виробництва настоянок гірких; 2. Проведений аналіз сучасних технологій лікеро-горілчаних виробів; 3. Розроблена машинно-апаратурна схема технологічного процесу; 4. Обґрунтована необхідність розширення асортименту з допомогою розробки нового продукту; 5. Запропонована маркетингова оцінка очікуваного попиту на новий виріб; 6. Доведена економічну ефективність запропонованого продукту; Об'єктом дослідження є асортимент виробництва настоянок. Предметом дослідження є рецептура та особливості технології нового продукту. Новизна роботи: полягає у застосуванні науково обґрунтованих підходів до обґрунтування розробки нового продукту. Практична значущість роботи полягає у реалізації пропозиції на базі конкретних підприємств для його просування на сучасному ринку алкогольних товарів та підвищення його конкурентоспроможності. Робота представлена на 73 аркушах, включає, 10 рисунків, 7 таблиць, список літератури складає 24 джерела
Development of the formulation and technology of bitter tincture preparation
Кваліфікаційна робота на здобуття першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Харчові технології” зі спеціальності 181 “Харчові технології”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024.
Keywords: виробництво настоянок; рецептура; алкогольні товари; продукт; технологія