ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ОСНОВНИМИ ЗАСОБАМИ ПІДПРИЄМСТВА: ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ АСПЕКТ - Бойко Руслан Володимирович, Воронко Роман Михайлович, Редченко Костянтин Іванович (ВИДАВНИЦТВО ЛЬВІВСЬКОГО ТОРГОВЕЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ, 2022)
У статті проаналізовано поняття обліку основних засобів на підприємстві. Обґрунтовано різні точки зору стосовно трактування сутності поняття “основні засоби”, одним із яких є “основні засоби – засоби виробництва, які беруть участь у виробничому процесі багато разів, не змінюючи натуральної форми, виконуючи одну й ту ж саму функцію протягом декількох виробничих циклів та переносять свою вартість на створений продукт частинами”. Також зазначено трактування даного терміна відповідно до статті 14 По-даткового кодексу України. Визначено основні завдання з організації обліку основних засобів. Теоретичні та практичні дослідження процесу експлуатації основних засобів дали можливість виокремити його інфор-маційні потоки, котрі підлягають документуванню та знаходять своє відображення в системі рахунків бух-галтерського обліку. У статті зображено модель інформаційних потоків у процесі документування операцій із експлуатації (використання) основних засобів. Виходячи з побудованої моделі інформаційних потоків, процес експлуатації основних засобів доцільно розглядати як сукупність організаційних дій щодо ступеня викори-стання об’єктів у господарській діяльності підприємства, які можна згрупувати в активну та пасивну форми. Також перелічено рекомендовані документи, які доцільно було б затверджувати кожен рік. Вказано, що ор-ганізацію обліку основних засобів потрібно будувати з урахуванням таких основних факторів: довготривалого терміну використання об’єктів, протягом якого їх необхідно обліковувати; технічно складної та багатоком-понентної будови, котру необхідно детально відображати в облікових регістрах; необхідність проведення ремонтів, реконструкції, модернізації основних засобів призводить до зміни їх первісних характеристик, котрі потрібно своєчасно відображати у регістрах обліку; коштовність об’єктів вимагає адекватної організації процесів їх приймання, списання, а також обліку наявності, які б забезпечували їхню цілісність та збереження у робочому стані. Звернено увагу на те, що основними шляхами вдосконалення організації обліку основних за-собів є раціоналізація кожної форми документів і регістрів обліку, методів збору, обробки та узагальнення облікової інформації, адаптованих до сучасних умов.
ACCOUNTING OF THE COMPANY'S FIXED ASSETS MANAGEMENT SYSTEM: ORGANIZATIONAL ASPECT
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. № 70, 2022
Keywords: облік; документування операцій; списання; раціоналізація; амортизація; активи; виробничий цикл.