Проектування та реалізація інформаційної системи для зберігання та опрацювання даних обстежень - Милян Андрій Романович (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
Дипломний проєкт присвячено проєктуванню та реалізації інформаційної системи для зберігання і опрацювання даних обстежень із використанням нереляційної, документо-орієнтованої системи керування базами даних MongoDB. Актуальність роботи зумовлена стрімким зростанням обсягів слабоструктурованих і неструктурованих даних, підвищеними вимогами до продуктивності, масштабованості та гнучкості сучасних інформаційних систем, а також обмеженими можливостями традиційних реляційних СКБД у таких умовах. Метою дипломного проєкту є проєктування та реалізація інформаційної системи для ефективного зберігання, оновлення й пошуку даних обстежень у середовищі документо-орієнтованої СКБД MongoDB. Об’єктом дослідження є процеси проєктування інформаційних систем, а предметом — особливості розробки інформаційних систем на основі використання NoSQL баз даних. У роботі проаналізовано сучасні тенденції розвитку технологій баз і сховищ даних, розглянуто причини появи NoSQL рішень та їх основні моделі даних. Обґрунтовано доцільність вибору документо-орієнтованої моделі та СКБД MongoDB для реалізації системи, що працює з даними обстежень. Виконано проєктування структури бази даних із використанням колекцій, вбудованих документів і масивів посилань, а також наведено правила відображення ER-моделі в документо-орієнтовану модель. У практичній частині реалізовано інформаційну систему в середовищі MongoDB з використанням команд і методів оболонки Mongo shell. Реалізовано процедури внесення, оновлення та вибірки даних за різними критеріями, а також засоби управління проведенням досліджень і взаємодії користувача з системою. Розроблену систему класифіковано як розподілену, клієнт-серверну, багатоланкову, автоматизовану інформаційно-пошукову систему науково-дослідного призначення. Практичне значення роботи полягає у можливості використання створеної інформаційної системи для зберігання та опрацювання даних, отриманих під час проведення наукових досліджень, обстежень та тестувань, з урахуванням прав доступу користувачів і вимог до масштабованості та надійності.
Design and implementation of an information system for storing and processing survey data
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня "бакалавр" за освітньо-професійною програмою "Комп'ютерні науки" зі спеціальності 122 "Комп'ютерні науки". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2022.
Keywords: інформаційна система; NoSQL; MongoDB; документо-орієнтована база даних; зберігання та обробка даних