Напрями державного регулювання інформаційної сфери України - Лучків Олена Зіновіївна (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Робота присвячена розгляду теоретичних і практичних аспектів державного регулювання інформаційної сфери України. Розглянуто cутність, підходи до визначення поняття “інформаційна сфера”, окреслено виміри ролі інформаційної сфери у розвитку сучасного суспільства та основні ризики відсутності належного державного регулювання інформаційної сфери. З’ясовано засади та принципи державного регулювання інформаційної сфери, а також роль інформаційної сфери у розвитку суспільства. Приділено увагу ролі інформаційної сфери в реалізації інтересів інноваційного розвитку. Проведено аналіз міжнародних індексів розвитку інформаційної сфери та цифрової трансформації України, особливостей розвитку інформаційної сфери України у контексті міжнародних трендів. Виділено ключові тенденції розвитку інформаційної сфери України. Приділено увагу аналізу тенденцій розвитку інформаційної сфери з точки зору активного та ефективного впровадження інформаційної економіки та існуючих перешкод. Розглянуто процеси цифрової трансформації України у національному та регіональному вимірах, проведено кластеризації регіонів України за показниками цифрової трансформації. Обґрунтовано перспективи та напрями інтеграції України до світового та європейського інформаційного простору, зокрема процесів цифрової трансформації та участі країни у програмі ЄС “Цифрова Європа”. Розглянуто шляхи розвитку інформаційної сфери в умовах війни. Виділено проблеми, що перешкоджають швидкому розвитку сфери інформаційних технологій в Україні. Обґрунтовано перспективні напрями державного регулювання інформаційної сфери в умовах глобалізації та європейської інтеграції.
Directions of state regulation of the information sphere of Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: інформаційна сфера; державне регулювання; цифровізація; цифрова трансформація; інформаційна економіка