Культура організації та шляхи її удосконалення - Глyщaк Oлeкcaндp Biтaлiйoвич (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Мета кваліфікаційної роботи полягає у вивченні різних аспектів формування та удосконалення культури організації У дослідженні визначено сутність та значення культури організації, інструменти оцінювання її вимірів, перспектив та орієнтацій розвитку. Проведено дослідження впливу культури організації на ефективність господарської діяльності готельного комплексу, відзначено високу прибутковість і рентабельність. Визначено місію, описано особливості надання готельних послуг, проаналізовано управління активами. Досліджено управління персоналом, організаційну побудову, основні цілі і принципи культури організації. Визначено необхідність пошуку нових підходів до розвитку культури організації. Виявлено прогалини в організації навчання персоналу та підбору кадрів. Рекомендовано системне відстеження життєвих цінностей працівників шляхом опитування. Надано рекомендації щодо покращення аспектів культури, які працівники визнають особистісними цінностями. Надано рекомендації щодо покращення ставлення персоналу до керівника готельного комплексу, запропоновано оцінку праці персоналу, визначення їх перспектив кар’єрного зростання, залучення до прийняття рішень в межах компетенцій. Запропоновано рекомендації з ефективного вимірювання якості готельного обслуговування. Рекомендовано використання методики "Servqual", адаптованої для ринку готельних послуг. Запропоновано модель якості послуг за результатами порівняння очікувань і споживання та модель вимірювання функціональних аспектів якості готельної послуги. Запропоновано кваліметричний метод оцінювання з акцентуванням на виокремленні властивостей культури організації. Рекомендовано запровадити Кодекс поведінки працівників та розробити посадові інструкції для персоналу. Рекомендовано запровадити практику участі персоналу в управлінні, що дозволить підвищити ефективність функціонування підприємства, сприятиме підвищенню мотивації працівників. Надано рекомендації з розвитку культури виробничих процесів, рекомендовано запровадити моніторингову систему контролю за якістю обслуговування гостей. Надано рекомендації щодо управління конкурентоздатністю і запровадження в практику позитивного досвіду кращих готелів.
Organizational culture and ways to improve it
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за освітньо-професійною програмою «Менеджмент» спеціальності 073 «Менеджмент». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: організаційна культура; організаційні цінності; персонал; готельний комплекс; якість готельних послуг