Концепція регулювання бізнес-міграції: проєкція збереження потенціалу та забезпечення розвитку бізнесу в Україні - Мульска О. П.; Лупак Р. Л.; Мульский В. Я. (Видавництво ТОВ "ДКС Центр", 2024)
Стаття присвячена обґрунтуванню концепції регулювання міграції бізнесу з ідентифікацією системних загроз (міграція капіталу, фінансів, зайнятості), критичних трансформацій і економічних наслідків. Розроблено принципово нові інструменти політики управління бізнес-міграцією, а саме конвергенція бізнес-середовища, реверсування міграції, інтелектуалізація бізнесу та дистанціювання праці. Аргументовано, що підприємницький капітал держави як категорія державного регулювання бізнес-міграції є якісною характеристикою потенціалу сукупності діючих суб’єктів господарювання з управлінською структурою, активами (у тому числі бізнес-технологіями, навичками організації і ведення бізнесу, бізнес-культурою і підприємницьким досвідом). Доведено, що ефективним інструментом мінімізації негативних наслідків міграції бізнесу для національної економіки може стати розвиток практик співпраці суб’єктів секторів малого і великого бізнесу. Запропонована модель концепції регулювання міграції бізнесу дозволяє сформувати методичне забезпечення комплексного оцінювання макроекономічних втрат держави через масштабування бізнес-міграції і міграції інтелектуальної власності.
The concept of business migration regulation: projection of maintaining potential and ensuring business development in Ukraine
Ефективна економіка. - № 4. - 2024.
Keywords: бізнес; релокація; потенціал; підприємницький сектор; розвиток; умови; виклики