Оцінювання персоналу в менеджменті організацій - Барабаш Тарас Йосипович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У роботі розглядається важлива тема оцінювання персоналу в контексті менеджменту сучасних організацій, що є критично важливим аспектом для підвищення ефективності управління і конкурентоспроможності компанії. В роботі проводиться всебічний аналіз існуючих методів оцінювання, їх переваги та недоліки, які дозволяють не лише визначити професійні компетенції співробітників, але й підвищити їх мотивацію та залученість до робочого процесу. Дослідження базується на теоретичних засадах менеджменту людських ресурсів та включає аналіз сучасних тенденцій у цій сфері. У роботі також наведені результати емпіричного дослідження, яке проводилось у Товаристві з обмеженою відповідальністю «ЗОЛОЧІВАГРОБУД». В рамках дослідження було проаналізовано діючі системи оцінювання персоналу, їх ефективність та відповідність потребам організації. Дослідження завершується практичними рекомендаціями щодо вдосконалення системи оцінювання персоналу в ТОВ «ЗОЛОЧІВАГРОБУД», що відображає набуті під час роботи висновки та пропозиції по оптимізації кадрової стратегії, покращенню внутрішніх процесів управління та підвищенню загальної результативності роботи організації.
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Менеджмент” зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2026.
Keywords: оцінювання персоналу; менеджмент; організації; методи оцінювання; мотивація