МЕТОДОЛОГІЯ ДОСЛІДЖЕННЯ РЕГІОНАЛЬНОЇ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ ТА РІВНЯ ЇЇ РОЗВИТКУ - Копилюк Оксана Іванівна, Музичка Олександра Миронівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
У статті представлено авторський підхід до трактування суті регіональної банківської сис-теми, конкретизовано ознаки її функціонування та окреслено методологію оцінювання рівня її розвитку, місце й значення у регіональній суспільній системі. Метою статті є обґрунтування методологічних підходів до оці-нювання рівня розвитку регіональної банківської системи. У ході дослідження встановлено, що банківська си-стема регіону є відносно самостійною підсистемою національної банківської системи та регіональної еконо-міки. Доведено, що дуальна інституційно-функціональна приналежність регіональної банківської системи означає її функціональну спрямованість як на реалізацію функцій національної банківської системи, так і регіональної економіки. Структурно регіональна банківська система представлена сукупністю банківських уста-нов, що розташовані на визначеній території регіональної суспільної системи, які також входять до сукупності банківських установ, що формують усю національну банківську систему. Відзначено, що комплексна оцінка функціонування регіональної банківської системи може здійснюватися на основі індексного методу, в основу якого доцільно включати такі показники: індекс насиченості регіону фінансовими послугами, загальноприйняті показники аналізу стану банку, різні показники оцінювання розвитку банківської системи регіону, які забезпе-чують аналіз розвитку регіональної банківської системи за різними групами показників з позицій інституціо-нального розвитку, показників впливу на економіку регіону, структури активів та пасивів. Запропоновано дос-ліджувати схожість або відмінність між регіональними банківськими системами із застосуванням кластер-ного аналізу залежно від метричної відстані між ними. Подальші дослідження повинні стосуватися розробки критеріїв міри регіоналізації банківської системи, визначення стратегічних напрямів її реформування з враху-ванням суттєвого зменшення кількості регіональних підрозділів –філій та безбалансових відділень, зниження обсягів кредитної, інвестиційної та депозитної діяльності на тимчасовоокупованих територіях і показників ефективності функціонування регіональної банківської системи.
RESEARCH METHODOLOGYOF THE REGIONAL BANKING SYSTEM AND ITS LEVEL OF DEVELOPMENT
Вісник ЛТЕУ. Економічні науки. 2022. №67. С. 37-42.
Keywords: регіон; банківська система; кластерний аналіз; індексний метод; регіональна політика