Інформаційне забезпечення внутрішнього контролю бізнес-процесів дистрибуційних компаній в умовах цифрової трансформації - Винницький Тарас Григорович; Бойко Руслан Володимирович; Медвідь Любов Гнатівна (Дніпровський державний аграрно-економічний університет Наукове видавництво ТОВ "ДКС Центр", 2026)
Стаття присвячена комплексному дослідженню інформаційного забезпечення внутрішнього контролю бізнес-процесів дистрибуційних компанійта його значенню в умовах цифрової трансформації. Розкрито зміст інформаційного забезпечення як цілісної системи, що включає сукупність первинних документів, інформаційних потоків, цифрових платформ, комунікаційних каналів та регламентів, які забезпечують можливість контролю, аналізу та оцінювання ефективності операційної діяльностідистрибуційної компанії. Показано, що якісна, своєчасна та структурована інформація є ключовим інструментом управління ризиками, попередження порушень і забезпечення достовірності фінансових та управлінських даних.У дослідженні систематизовано основні види інформації, що використовуються при контролі бізнес-процесів: вхідну, проміжну, вихідну, нормативно-довідкову та контрольну. Обґрунтовано необхідність інтеграції інформаційних потоків за логікою фінансових, матеріальних та інформаційних операцій, що формують основу ефективного управління дистрибуційноюдіяльністю. Підкреслено, що якість інформації на кожному з етапів —від закупівлі до продажу —визначає здатність дистрибуційної компаніїоперативно реагувати на відхилення та ухвалювати обґрунтовані рішення.Особливу увагу приділено цифровим технологіям, що формують сучасну інфраструктуру внутрішнього контролю: ERP-, CRM-, WMS/TMS-, POS-та BI-системам. Визначено їхню роль у забезпеченні автоматизації облікових і контрольних процедур, виявленні аномалій, зниженні впливу людського фактора та формуванні дашбордів для моніторингу ключових показників. Наголошено, що цифровізація бізнес-процесів дозволяє будувати контроль не постфактум, а в режимі реального часу, забезпечуючи прозорість операцій і мінімізацію ризиків шахрайства, пересортів та викривлень даних.У статті також окреслено основні точки контролю бізнес-процесів і принципи їхнього розміщення на критичних етапах діяльності. Запропоновано напрями удосконалення інформаційного забезпечення, зокрема автоматизацію документообігу, впровадження ризикоорієнтованих підходів, інтеграцію даних між системами та використання аналітики для підтримки управлінських рішень
Information support for internal control of business processes of distribution companies in the context of digital transformation
Ефективна економіка, 2026. № 1.
Keywords: інформаційне забезпечення; внутрішній контроль; бізнес-процеси; дистрибуційні компанії; цифрові системи; точки контролю