Здійснення права на шлюб за сімейним законодавством України - Чабан Олена Михайлівна; Котуха Олександр Степанович (Видавничий дім "Гельветика", 2024)
У статті аналізується здійснення права на шлюб за сімейним законодавством України. Вказується, що право на шлюб – це особисте немайнове право фізичної особи, що входить до обсягу її правоздатності, яке вона може здійснити з досягненням певного віку. Передбачено, що здійснити право на шлюб можуть жінка і чоловік тільки особисто. Для здійснення цього суб’єктивного права насамперед жінка та чоловік мають досягти шлюбного віку і дотриматися інших вимог, передбачених національним законодавством. В Україні шлюбний вік для чоловіків і жінок встановлений у віці вісімнадцяти років. Особливості укладення шлюбу встановлені для осіб, які не досягли шлюбного віку, а саме осіб від шістнадцяти до вісімнадцяти років. Для здійснення права на шлюб жінка та чоловік повинні мати добру волю, законодавець це називає добровільність шлюбу. Однією з умов здійснення права на шлюб згідно з сімейним законодавством є перебування тільки в одному зареєстрованому шлюбі. Укласти повторний шлюб особа може після припинення попереднього шлюбу. Важливою умов здійснення права на шлюб є дотримання вимог щодо осіб, які не можуть перебувати у шлюбі між собою. Окремі такі обмеження права на шлюб мають відносний характер. Приміром, без рішення суду про надання права на шлюб між рідною дитиною усиновлювача та усиновленою ним дитиною, а також між дітьми, які були усиновлені ним, шлюб не може реєструватися. Шлюб між усиновлювачем та усиновленою ним дитиною може бути зареєстровано лише у разі скасування усиновлення. Як вказано, у сімейному законодавстві, вищевказані вимоги не поширюються на жінку і чоловіка, які проживають як сім’я без реєстрації шлюбу, і у них не виникають права та обов’язки подружжя. Вважаємо, що у жінки та чоловіка, які не зареєстрували шлюб, а проживають як сім’я, не виникаються окремі права та обов’язки подружжя. Адже за майновими права та обов’язками вони прирівнюються до подружжя.
EXERCISE OF THE RIGHT TO MARRIAGE ACCORDING TO THE FAMILY LEGISLATION OF UKRAINE
Юридичний науковий електронний журнал. - 2024. - № 5.
Keywords: право на шлюб; здійснення права; наречений; наречена; шлюбний вік; добровільність шлюбу; повторний шлюб; перешкоди до реєстрації шлюбу