ФОРМУВАННЯ МЕХАНІЗМУ ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА - Мозіль Ірина Андріївна (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
В роботі обґрунтовано, що у сучасному бізнес-середовищі, де конкуренція досягає надзвичайно високого рівня, а ринкові умови змінюються з великою швидкістю, кожна організація змушена постійно вдосконалювати свої стратегії та методи діяльності, щоб утримувати й зміцнювати свої позиції на ринку. Забезпечення конкурентоспроможності та розвиток конкурентних переваг поступово трансформується на стратегічну потребу для стабільного розвитку та ефективного функціонування будь-якої організації, що вимагає від керівництва високого рівня стратегічного мислення та управлінської гнучкості. В умовах стрімкого технологічного прогресу, глобалізаційних процесів і змін у споживчих уподобаннях збереження конкурентних переваг стає дедалі складнішим завданням. Підприємства мають не лише адаптуватися до постійних трансформацій, а й активно впроваджувати інновації, знаходити нові підходи до забезпечення сталого розвитку та підвищення ефективності діяльності в умовах жорсткої конкуренції. Обґрунтовано, що дослідження процесів формування конкурентних переваг, за допомогою якого формується конкурентоспроможність, має важливе значення для практичного управління організаціями в теперішніх ринкових умовах. Оглянуто теоретичні засади формування механізму підвищення конкурентоспроможності в організації. Визначено сутність і значення конкурентних переваг, проаналізовано стратегії розвитку підприємств, як основа формування конкурентоспроможності. Проаналізовано ефективність діяльності ТОВ «Пілігрим Захід», охарактеризовано господарську діяльність підприємства, проаналізовано його конкурентні позиції в контексті бенчмаркінгу. Досліджено процеси формування механізму та підвищення конкурентоспроможності в логістичній діяльності ТОВ «Пілігрим Захід», де особлива увага приділена аналізу стратегічних підходів, впровадженню інноваційних технологій та сучасних управлінських методів, що забезпечують зміцнення позицій підприємства на ринку логістичних послуг. Оцінено сильні та слабкі сторони організації, а також ідентифіковано можливості і загрози з боку зовнішнього середовища, з метою формування бази для стратегічного планування та прийняття ефективних управлінських рішень. Розроблено комплекс стратегічних напрямів розвитку, спрямованих на максимальне використання конкурентних переваг підприємства, мінімізацію негативного впливу слабких сторін та підвищення його гнучкості й адаптивності до змін ринку. Запропоновано основні шляхи впровадження інноваційних технологій та сучасних методів управління, як стратегія формування механізму підвищення конкурентоспроможності ТОВ «Пілігрим Захід».
FORMATION OF A MECHANISM FOR INCREASING THE COMPETITIVENESS OF AN ENTERPRISE
Keywords: формування; управління; механізм; підвищення конкурентоспроможності; підприємство; бенчмаркінг; стратегія розвитку