АНАЛІЗ МИТНОГО ОФОРМЛЕННЯ ТА КЛАСИФІКАЦІЙНА ЕКСПЕРТИЗА ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ - Височанська Олена Валеріївна; Бодак Михайло Петрович; Сапожник Дмитро Іванович; Шумський Орест Васильович (Видавнича група «Наукові перспективи», 2023)
Протягом останніх років значно збільшився обсяг імпорту нових та вживаних транспортних засобів. Стаття присвячена аналізу митного оформлення та класифікаційній експертизі транспортних засобів. Проведено аналіз та надано оцінку обсягу імпорту транспортних засобів в Україну за період 2021 року – І півріччя 2022 року. Встановлено найменування брендів та моделей транспортних засобів, що користуються попитом серед українського населення. Висвітлено особливості визначення за УКТ ЗЕД товарної позиції транспортних засобів та формування їх митної вартості під час ввезення на митну територію України. Розглянуто та здійснено аналіз встановлених вимог щодо митного оформлення транспортних засобів наступними Законами України: No1403-IX“Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України”; No 1402-IX “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об’єктом оподаткування якими є транспортні засоби”; No2739−ІV “Про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів”; No2142-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану”; No2325-ІХ “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо перегляду окремих пільг з оподаткування”.Митно-тарифне регулювання забезпечується правильним застосуванням процедур стягнення мита, законодавчого закріплення класифікації товарів згідно з товарною номенклатурою зовнішньоекономічної діяльності. Визначення митної вартості товарів є одним із визначальних елементів декларування товарів та однією з найскладніших процедур у міжнародній митній практиці.
CUSTOMS CLEARANCE ANALYSIS AND VEHICLES CLASSIFICATION EXAMINATION
“Актуальні питання у сучасній науці” (Серія “Педагогіка”, Серія “Право”, Серія “Економіка”, Серія “Державне управління”, Серія “Техніка”, Серія “Історія та археологія”)” : журнал. 2023. № 1 (7) 2023.
Keywords: транспортні засоби; митне оформлення; класифікаційна експертиза; імпорт