ФІНАНСОВИЙ ТА СТРАТЕГІЧНИЙ АНАЛІЗ У СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ ДІЯЛЬНІСТЮ ДЕРЖАВНИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Куцик Петро Олексійович; Мединська Тетяна Володимирівна; Корягін Максим Вікторович; Боднарюк Ірина Леонідівна (Видавничий дім "Гельветика", 2025)
В умовах воєнного стану, державні підприємства (ДП) відіграють критичну роль у забезпеченні економічної стабільності та обороноздатності країни. Глобальні виклики сучасності вимагають пошуку шляхів для підвищення ефективності діяльності державних підприємств. Вивчення теоретичних аспектів, аналіз результативності роботи державних підприємств та пошук можливостей для підвищення їхньої ефективності управління в умовах війни сприятимуть зміцненню економіки, збереженню робочих місць і мінімізації негативного впливу війни на державні активи. Метою статті є комплексний фінансовий і стратегічний аналіз діяльності державних підприємств, зокрема ДП “Рівненський автомобільний ремонтний завод” (ДП РАРЗ) та ДП “Зірненський спиртзавод” (ДП ЗСЗ), за період 2020-2024 рр. з метою виявлення ключових проблем та розробки рекомендацій для підвищення їх ефективності в системі управління. У дослідженні використано методику FinScore, що базується на 20 фінансових індикаторах, для оцінки ліквідності, платоспроможності, прибутковості та ділової активності. Аналіз фінансових показників ДП РАРЗ і ДП ЗСЗ виявив їхню низьку ліквідність, критичну платоспроможність та значну збитковість, що свідчить про їхню неефективність. На основі фінансового аналізу, а також SWOT та PEST-аналізів, визначено ключові стратегічні пріоритети для кожного підприємства. Відповідно для ДП РАРЗ основними стратегічними завданнями в системі управління є покращення фінансового стану, модернізація обладнання та пошук нових замовлень, а для ДП ЗСЗ – диверсифікація продукції, зниження витрат та вихід на нові ринки. Виявлені ризики (економічні та регуляторні) та можливості (державна підтримка та попит на оборонну продукцію) є основою для розробки стратегій, спрямованих на забезпечення їхньої стійкості та ефективності управління в умовах воєнного стану. При проведені дослідження використовувались такі методи: порівняння, аналізу, синтезу, метод групування даних, математично-статистичний метод, графічний метод, скоринговий метод, методи стратегічного аналізу: SWOT-аналіз і PEST-аналіз.
FINANCIAL AND STRATEGIC ANALYSIS IN THE MANAGEMENT SYSTEM OF STATE-OWNED ENTERPRISES IN THE CONTEXT OF MARTIAL LAW
Економіка та суспільство. - № 78. - 2025
Keywords: діяльність державних підприємств; фінансовий аналіз; стратегічний аналіз; скоринговий аналіз; SWOT-аналіз; PEST-аналіз