Роль університетів у розвитку інноваційних підприємницьких екосистем - Свидрук Ірена Ігорівна, Коцупей Володимир Михайлович (Гельветика, 2025)
Метою дослідження є теоретичне обґрунтування та системний аналіз ролі університетів у розвитку інноваційних підприємницьких екосистем з урахуванням трансферу знань та взаємодії стейкхолдерів. Актуальність обумовлена потребою створення ефективних інноваційних середовищ, де університети виступають генераторами, трансферами та комерціалізаторами знань, що підвищує конкурентоспроможність економіки. Результати показали, що університети формують мережі підтримки, стимулюють співпрацю з бізнесом і громадою, сприяють комерціалізації інновацій та адаптації середовища. Практична цінність полягає у рекомендаціях щодо управління участю університетів, захисту інтелектуальної власності та оптимізації екосистем. Перспективи подальших досліджень пов’язані з удосконаленням інструментів цифрової аналітики для синергетичного підсилення проактивних ініціатив та нівелювання конфліктів інтересів учасників в умовах спільного розвитку підприємницької інноваційної екосистеми.
The role of universities in the development of innovative entrepreneurial ecosystems
Keywords: роль університетів; трансфер знань; інтелектуальна власність; цифровізація; розви- ток; відновлення; економіка; екосистеми; безпека; інноваційне підприємництво; інновації; стейкхолдери