КОНЦЕНТРУВАННЯ ТА ВИЗНАЧЕННЯ Се(ІІІ) З ВИКОРИСТАННЯМ КИСЛОТНО МОДИФІКОВАНОГО ЗАКАРПАТСЬКОГО КЛИНОПТИЛОЛІТУ - Володимир Василечко; Ольга Сташків; Галина Грищук; Ірина Кондратюк; Ярослав Каличак (Видавництво Львівського національного університету імені Івана Франка, 2025)
Вивчено сорбційні властивості кислотно модифікованого закарпатського клиноптилоліту стосовно слідових кількостей Се(III) методом твердофазової екстракції у динамічних умовах. Досліджено умови кислотного модифікування природного клиноптилоліту розчинами HCl, HNO3 і H2SO4. Під час пропускання розчину Се(ІІІ) зі швидкістю 5 мл/хв оптимальні умови сорбції є такі: рН 7,8; кислота-модифікатор – 1 М HCl; розмір зерен сорбенту – 0,20–0,31 мм. Сорбційна ємність Н-форми клиноптилоліту щодо Се(III) становить 5 820 мкг/г. Найкращими десорбентами Се(III) є 1 М NaCl підкислений до рН 4 і 7 М HNO3, які забезпечують практично повне вилучення Церію. Розроблено методику концентрування слідових кількостей Се(III) з водних розчинів у режимі твердофазової екстракції з наступним їх визначенням спектрофотометричним методом, який ґрунтується на взаємодії з арсеназо ІІІ.
PRECONCENTRATION AND DETERMINATION OF Ce(III) USING ACID-MODIFIED TRANSCARPATHIAN CLINOPTILOLITE
Вісник Львівського університету. Серія хімічна. 2025. Випуск 66
Keywords: клиноптилоліт; твердофазова екстракція; спектрофотометрія; Церій