ВІТЧИЗНЯНА ПРОМИСЛОВІСТЬ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ: НАЦІОНАЛЬНИЙ ТА РЕГІОНАЛЬНИЙ ВИМІР - Полякова Юлія Володимирівна; Рущишин Надія Михайлівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
Стаття присвячена оцінюванню вітчизняної промисловості у національному та регіональному вимірах та обґрунтуванню перспектив її подальшого розвитку в нових глобальних умовах. Розглянуто особливості теперішньої інтеграції галузей національної промисловості до міжнародних ринків. Проведено аналіз обсягів промислового виробництва в Україні на сучасному етапі розвитку. На основі розрахунку таксономічного показника здійснено оцінювання рівня розвитку промисловості України як для національного рівня, так і для регіонів країни з урахуванням інноваційного складника. З’ясовано, що розвиток вітчизняної промисловості протягом останнього періоду відбувався у висхідному напрямку, водночас має місце високий рівень диференціації на регіональному рівні. Наголошено, що розвиток промислової політики в нашій країні концентрується переважно на національному рівні і стосується промислової політики в цілому, регіональний рівень слабко охоплений інституційним забезпеченням. Обґрунтовано, що в умовах сучасних глобальних викликів та високої взаємозалежності вітчизняної промисловості та міжнародних трендів перспективи її розвитку пов’язуються з інфраструктурним забезпеченням, зокрема законодавчо-нормативним підґрунтям, локалізацією виробничих процесів, діяльністю спеціалізованих інституцій тощо. Застосований таксономічний аналіз показав висхідну тенденцію розвитку промисловості України на національному рівні протягом сучасного періоду та одночасну високу її диференціацію у регіональному вимірі, це певною мірою підтверджує те, що розвиток промислової політики в нашій країні концентрується переважно на національному рівні.
DOMESTIC INDUSTRY IN THE CONDITIONS OF GLOBALIZATION: NATIONAL AND REGIONAL DIMENSION
Keywords: промисловість; глобальні виклики; неоіндустріалізація; промислова політика