Удосконалення технологічного процесу виготовлення розсільних сирів - Туриця Максим Юрійович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
Молочним продуктам, враховуючи їх біологічну повноцінність у створенні правильного харчування, відводиться першорядна роль. Це повною мірою відноситься і до сиру, поживна цінність якого обумовлена концентрацією в ньому молочних білків та жиру, наявністю незамінних амінокислот, солей кальцію та фосфору, так необхідних для нормального розвитку організму. Сир зроблений з козиного молока вважається більш поживним та корисним порівняно з сиром із коров’ячого молока. Хоча козячий сир виготовляється за допомогою того ж методу згортання та поділу, в своїй кваліфікаційній роботі показав кілька помітних відмінностей у його поживному складі Споживання надто великої кількості натрію може призвести до тяжких наслідків, таких як гіпертонія, ниркова недостатність та ішемічний напад. Рекомендоване споживання натрію для дорослого становить 2300 мг, але краще обмежити його до 1500 мг. У той час як дві столові ложки сиру пармезан містять 511 мг натрію, така сама кількість козиного сиру містить лише 118 мг. Козячий сир дуже багатий кальцієм. Він містить набагато більше вітамінів та мінералів у порівнянні з коров’ячим сиром. Він багатий на рибофлавін, вітамін К, А, ніацин і фолієву кислоту, які відіграють важливу роль у зміцненні здоров’я екзоскелета. Він також сприяє згортанню крові та підтримує виробництво червоних кров’яних тілець (еритроцитів). Козячий сир містить мінерали, які виробляються людським організмом, але мають вирішальне значення підтримки життя. Наприклад, у ньому набагато більше магнію, заліза, кальцію, фосфору та міді порівняно з коров’ячим сиром. Мета дослідження кваліфікаційної роботи досягнута – розроблені деякі технології виробництва продукції з козиного і коров’ячого молока, зроблений порівняльний аналіз. Вивчена загальна технологія виробництва сиру з коров'ячого і козиного молока; розглянуте обладнання, необхідне для його переробки; обґрунтована перспектива впровадження даної продукції на ринок України та розроблені окремі технології.
Improvement of the technological process of making pickled cheeses
Кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Харчові технології” зі спеціальності 181 “Харчові технології”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024.
Keywords: козине; коров’яче; молоко; сир; технологія; молочні; продукти