Роль міжнародного співробітництва в процесі відбудови економіки України - Костюк Андрій Костянтинович (My University, 2025)
Тривалий конфлікт з російською агресією призвів до низки економічних потрясінь і вимагає стратегії їх подолання. У цьому контексті важливо спиратися на досвід повоєнного відновлення європейських країн та історії успіху країн Азії. Досвід Японії, Південної Кореї, Сінгапуру та Гонконгу, які стали «азійськими тиграми», вражає і нагадує реалії сьогоднішньої України, а тому може вважатися застосовним до післявоєнної економічної моделі. Повоєнна відбудова української економіки має бути підтримана міжнародними фінансовими інституціями та фондами, як державними, так і приватними. Більше того, міжнародне співтовариство продемонструвало свою готовність підтримати українську економіку шляхом створення механізмів для відновлення інфраструктури, інституційної модернізації та економічних перетворень. Уряд України представив стратегічний план регіональної реконструкції та розвитку України, який фокусується на креативній економічній реструктуризації. Цей план спрямований не на відбудову зруйнованої інфраструктури, а на перетворення України на сучасне, сучасне, комфортне та розумне середовище в контексті європейської інтеграції. Оскільки Україна посідає важливе місце на світових ринках продовольства, енергоносіїв та металургії, важливо проаналізувати досвід міжнародної допомоги в процесі відновлення після військового конфлікту. Основними елементами є відновлення промислового потенціалу, відбудова та модернізація інфраструктури, інноваційний розвиток економіки. Важливим аспектом є забезпечення трудових ресурсів, включаючи повернення трудових мігрантів та інтеграцію військових, що визначальним для сталого економічного зростання. Повоєнна відбудова має бути спрямована не лише на повернення економіки до довоєнного рівня, але й на структурну трансформацію, реіндустріалізацію та кардинальне підвищення продуктивності праці.
The role of international cooperation in the process of rebuilding the economy of Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: стратегія; міжнародна допомога; євроінтеграція; промисловий потенціал; критична інфраструктура; трудові ресурси; збитки; промислова політика; повоєнна відбудова; Індустрія 4.0; Індустрія 5.0; економічний розвиток; промисловість; smart-спеціалізація; стратегії розвитку