СУТНІСТЬ ТА ПРИЧИНИ МІЖНАРОДНИХ ЕКОНОМІКО-ПОЛІТИЧНИХ КОНФЛІКТІВ У КОНТЕКСТІ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ - Миронова Мар'яна Ігорівна; Сватюк Оксана Робертівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
У статті проаналізовано причини та ґенезу російсько-українського політичного конфлікту, який у 2022 році переріс у повномасштабну війну на території України. Метою дослідження є обґрунтування сутності та причин міжнародних економіко-політичних конфліктів, а також науково-теоретичних підходів щодо вирішення політичного конфлікту, який є першопричиною російсько-української війни. У ході досліджен ня авторами застосовувалися порівняльно-історичний метод, метод джерелознавчого аналізу, а також зага льнофілософські методи, такі як індукція, дедукція, синтез й аналіз. Для досягнення поставленого у статті завдання визначено сутність політичного й політико-економічного конфлікту, здійснено поділ політико економічних конфліктів на конфлікт цінностей, інтересів, ідентифікації, визначено їх сутнісні причини. Війна як збройний конфлікт є найбільш небезпечною формою політичного конфлікту, позаяк викликає перехід до нищівних дій на території країни, передбачає залучення великої кількості учасників, значних втрат серед вій ськових та мирного населення. Історична й сучасна реальність в Україні з 2014 року демонструє політичні та збройні конфлікти, які набуті з пострадянського суспільства як прояв і наслідок серйозних суперечностей, що не отримували свого вирішення в межах системи свого часу. Саме тому в ХХІ ст. набули поширення збройні, політичні, економічні, міжетнічні конфлікти. У вітчизняній науці довгий час домінувала точка зору, що дер жавна влада та політика призначені для пошуку балансу інтересів захоплення природних, енергетичних, люд ських ресурсів, а це повністю ліквідує конфлікт. Однак влада нашої держави вісім років не змогла впоратися з вторгненням на окремі території. Аналізуються передумови, характер війни на території України як політич ного конфлікту та пропонуються ключові напрями його вирішення. Зроблено висновок, що для України вагомою перспективою є вступ до ЄС та НАТО задля майбутніх гарантій миру та захисту від подальшого чи нового вторгнення РФ на нашу територію
ESSENCE AND CAUSES OF INTERNATIONAL ECONOMIC AND POLITICAL CONFLICTS IN THE CONTEXT OF THE RUSSIAN-UKRAINIAN WAR
Keywords: політичний конфлікт; економіко-політичний конфлікт; управління конфліктами; російсько-українська війна