Управління організаційним розвитком підприємства - Осуховський Владислав Олександрович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Бакалаврська кваліфікаційна робота “Управління конфліктами між працівниками організації ” є комплексним аналізом теоретичних і практичних аспектів управління організаційними змінами в умовах сучасного бізнес-середовища. Дослідження присвячене вивченню ключових концепцій організаційного розвитку, методів і стратегій, які сприяють підвищенню ефективності функціонування підприємств. Автор акцентує увагу на важливості адаптації організацій до змін, що викликані зовнішніми і внутрішніми факторами, такими як технологічний прогрес, зміни в ринковому середовищі, а також потреби споживачів. У роботі проаналізовано основні моделі управління змінами, що дозволяють підприємствам ефективно реагувати на виклики сучасності. Практична частина дослідження містить аналіз випадків успішної реалізації організаційних змін на конкретних підприємствах, що ілюструє застосування теоретичних принципів на практиці. Автор пропонує рекомендації щодо впровадження системи управління організаційним розвитком, яка включає планування, реалізацію та моніторинг змін. Результати дослідження підкреслюють важливість стратегічного управління в процесі організаційного розвитку для забезпечення конкурентоспроможності та стійкості підприємств. Робота має практичну цінність для керівників та фахівців у сфері управління, які прагнуть вдосконалити процеси організаційного розвитку у своїх компаніях.
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою “Менеджмент” зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: організаційний розвиток; управління змінами; бізнес-середовище; стратегічне управління; адаптація