КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД В ОЦІНЦІ СТАНУ ФІНАНСОВОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Чуй Ірина Романівна; Стефанишин Лілія Михайлівна; Манівчук Домініка Василівна (Видавництво Львівського торговельно-економічного університету, 2025)
У статті охарактеризовано систему оцінювання фінансової безпеки підприємства та проведено оцінювання загроз, ризиків та індикаторів для визначення її стану. Окремими характеристиками комплексної оцінки фінансової безпеки є моніторинг загроз, оцінювання вразливості підприємства до цих загроз, а також фінансовий аналіз індикаторів, що визначають її стан. Зокрема, з метою виявлення «проблемних зон» і ризиків у дослідженні проаналізовано показники фінансової стійкості, ліквідності, рентабельності, ділової активності та майнового стану АТ «Укрпошта» за 2020–2024 роки. Проведено факторний аналіз чистого прибутку за моделлю Дюпон, перевірено дотримання «золотого правила економіки» та розраховано інтегральні показники за основними складовими фінансової безпеки. Оцінку було доповнено комплексним аналізом фінансового стану на основі методики Міністерства фінансів України, яка враховує специфіку діяльності підприємств в умовах воєнного стану та галузеві особливості. У результаті аналізу визначено ключові причини критичного стану фінансової безпеки Укрпошти – негативна динаміка прибутку, зростання непокритих збитків, зменшення величини та частки власного капіталу, низька капіталізація й надмірна залежність від боргового фінансування, низька ліквідність активів та відсутність потенціалу фінансового зростання. Оцінювання фінансової безпеки Укрпошти було доповнено аналізом індексу оцінювання фінансової стабільності (FinScore), що базується на 20 показниках фінансових ризиків, що дало змогу визначити як «проблемні зони», так і найкращі показники компанії в порівнянні з ринковими конкурентами. Експрес-аналіз рівнів фінансових ризиків за допомогою FinScore показав, що протягом 2021–2024 років рейтинг фінансової стабільності компанії знизився з високого рівня до задовільного у 2022–2023 роках, а у 2024 році покращився до хорошого. Аналіз відкритої інформації та результатів журналістських розслідувань показав наявність підозр у неефективному витрачанні коштів АТ «Укрпошта», зокрема через використання механізмів публічних закупівель. Додатковими негативними чинниками, які впливають на фінансову безпеку, є велика кількість судових справ, які призводять до фінансових втрат і завдають репутаційної шкоди підприємству; виконавчі провадження за участі Укрпошти; висока залежність від публічних фінансів, що збільшує її вразливість до потенційно корупційних ризиків у сфері закупівель; а також репутаційні ризики, пов’язані з негативним медійним висвітленням. Для посилення фінансової безпеки Укрпошти рекомендовано збільшити капіталізацію, стабілізувати рентабельність та реструктуризувати поточні зобов’язання. Крім того, підприємству слід запровадити щоквартальний моніторинг для раннього виявлення потенційних фінансових криз.
A COMPREHENSIVE APPROACH TO ASSESSINGTHE FINANCIAL SECURITY STATUS OF AN ENTERPRISE UNDER MARTIAL LAW
Підприємництво і торгівля. № 46. 2025
Keywords: фінансова безпека; загрози і ризики фінансовій безпеці; індикатори фінансової безпеки; показники фінансової стійкості; показники ліквідності; показники прибутковості та рентабельності; показники ділової активності й майнового стану; капіталізація; комплексний аналіз стану фінансової безпеки; скоринговий індекс фінансової стійкості (FinScore); SWOT-аналіз