Теоретичні та прикладні підходи до розвитку системи креативного туризму - Гавловський Тарас Володимирович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Дослідження присвячене вирішенню актуальної проблеми аналізу теоретичних підходів та обґрунтування практичних рекомендацій щодо можливостей розвитку креативних форм туризму вітчизняними туристичними підприємствами. Існує нагальна необхідність глибокого наукового аналізу шляхів функціонування туристичної галузі в умовах війни і повноцінного відновлення під час післявоєнної відбудови економіки України. Проаналізовано товарні стратегії туристичних підприємств, особливості створення інноваційних форм туристичного продукту, особливості функціонування і розвитку ринку креативних туристичних послуг. Досліджено теоретико-методологічне підґрунтя стратегічного управління в індустрії туризму, поняття ефективності продуктових стратегій, цілі та інструменти стратегічного планування. Визначено цілі розкриту креативного туристичного продукту, проаналізовано процеси формування споживчого попиту на креативні туристичні послуги. Виокремлено низку матеріальних і нематеріальних факторів впливу на можливості розвитку інноваційних форм туризму. Проаналізовано особливості формування споживчого попиту на креативні туристичні послуги та його вплив на можливості розвитку системи креативного туризму. Проаналізовано економічний потенціал туристичної галузі України щодо можливостей розвитку системи креативного туризму в Україні, зокрема визначено динаміку туристичних потоків, здійснено динамічне спостереження щодо кількості суб’єктів діяльності туристичного спрямування, кількості працівників у сфері туризму, обсягів реалізації продукції (послуг), продуктивності праці в галузі. Проаналізовано якість туристичного обслуговування. Визначено деструктивні чинники середовища, які агреговано негативно впливають на діяльність туристичних підприємств, спричиняючи критичне погіршення фінансових показників. Доведено необхідність розроблення адаптаційних програм і стратегій антикризового управління. Надано рекомендації з використання інноваційних систем туристичної статистики. Визначено роль комунікаційних каналів у створенні системи креативного туризму. Запропоновано стратегію транскордонного співробітництва, розроблено рекомендації щодо моніторингу чинників макросередовища для стратегічного планування. Надано рекомендації з визначення цільових ринків. Запропоновано включати у діяльність принципи сталості у туристичному використанні ресурсів з аналізом можливого впливу туристичної активності на дестинації. Розроблено рекомендації для покращення взаємодії туристичних підприємств з туристами, запропоновано використання стратегії клієнтоорієнтованості на основі запровадження новітніх технологій розвитку персоналу на засадах відкритості і прозорості управління. Сформовано рекомендації щодо розвитку продуктових стратегій у напрямі розвитку системи креативного туризму, зокрема включення в туристичний продукт тематичних екскурсій за історичними подіями, тематичних фестивалів за етнографічними мотивами, використання технологій віртуалізації вражень.
Theoretical and Applied Approaches to the Development of the Creative Tourism System
Кваліфікаційна робота на здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти за освітньо-професійною програмою “Туризм” зі спеціальності 242 “Туризм і рекреація”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: креативний туризм; туристичний продукт; туристичне споживання; стратегічне планування; конкурентоспроможність; інновації