Оптимізація діяльності організації засобами креативного менеджменту - Іващук Микола Миколайович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У роботі представлено обґрунтування теоретико-методичних положень і науково-практичні рекомендації щодо оптимізації діяльності організації засобами креативного менеджменту. Визначено сутність понять креативності, первинної креативності, креативного управління. Уточнено завдання креативного менеджменту для оптимізації виробничо-господарської діяльності, проаналізовано особливості креативного управління. З’ясовано важливість і особливості впровадження засобів креативного управління в умовах війни. Запропоновано удосконалений механізм креативного управління підприємствами в умовах війни, який включає управління ризиками, оптимізація процесу, відносини з працівниками, моніторинг і коригування, реагування на кризу, спілкування та залучення співробітників до творчого пошуку ідей. Проаналізовано процеси оптимізації діяльності організації засобами креативного менеджменту. Визначено особливості дистрибуції, схеми адміністрування, відповідність організаційної побудови цілям розвитку організації. Виявлено задовільний фінансовий стан організації, який дозволяє розробляти проекти маркетингової і товарної диверсифікації. Запропоновано схему прогнозування змін на ринку для вибору альтернативних рішень. Розглянуто процеси оптимізації діяльності підприємства засобами креативного менеджменту. Виявлено переваги і недоліки управління. Визначено передумови оптимізації діяльності організації у воєнний час. Виявлено основні проблеми функціонування організації: мобілізація військовозобов’язаних чоловіків негативно відобразилось на показниках праці, багаточасові тривоги призводять до вимушеної зупинки роботи. Обґрунтовано значення розбудови системи превентивного антикризового управління, розроблення заходів на упередження виникнення загрози погіршення фінансового стану в умовах війни. Обґрунтовано важливість фінансово-економічної і соціальної діяльностики. Проблемою залишається відсутність теоретико-методологічного обґрунтування та відпрацьованої практики використання комплексного методу управління в умовах війни. Надано рекомендації щодо оптимізації фінансових та маркетингових інструментів в управлінні підприємством. Запропоновано план і алгоритм економічної діагностики фінансової стабільності з урахуванням специфіки організації, запропоновано використання взаємодоповнюючих показників фінансових індикаторів. Запропоновано організаційні зміни для оптимізації процесів управління і реалізації ідей розширення бізнесу, запровадження продуктових чи маркетингових новацій. Надано пропозиції щодо урахування 3 впливу воєнного стану на оптимізацію діяльності підприємства засобами креативного менеджменту. Запропоновано навчання Sale-менеджерів здійснювати на умовах довготривалих трудових угод. Рекомендовано приділяти увагу турботі про персонал, розробити програму допомоги сім’ям, в яких член родини воює, або поранений на війні, або загинув. Рекомендовано розробити систему швидкого прийняття управлінських рішень для точної і адекватної реакції на несподівані ситуації, викликані війною. Надано рекомендації із формування соціальної відповідальності бізнесу. Рекомендовано превентивно розробляти структуровані підходи до стратегій післявоєнного розвитку організації. Обґрунтовано запровадження елементів диверсифікації у збутову програму організації, запропоновано проекти маркетингової диверсифікації. Економічна ефективність проекту з терміном окупності 2 роки та 8 місяців підтверджена розрахованою прибутковістю у сумі 255,9 тис. грн. на рік.
Optimization of the organization’s activities through creative management
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою «Менеджмент» спеціальності 073 «Менеджмент». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: оптимізація діяльності; засоби креативного менеджменту; інноваційні процеси; стратегія розвитку; людські ресурси; антикризове управління; військовий стан