Методологічні підходи до оцінювання економічної ефективності індустрії туризму та туристичного бізнесу - Миронов Юрій Богданович; Миронова Мар'яна Ігорівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2019)
У статті розглядається сутність понять “економічна ефективність”, “ефективність індустрії туризму”, визначено передумови розроблення методологічного підходу до оцінювання економічної ефективності функціонування сфери туризму, охарактеризовано економічну сторону оцінювання ефективності сфери туризму. Порушується проблема розробки сукупності показників для оцінювання економічної ефективності сфери туризму на основі комплексного підходу. Запропоновано алгоритм оцінювання економічної ефективності індустрії туризму та показники такого оцінювання. Описано технологію розрахунку інтегрального показника економічної ефективності індустрії туризму. Представлено модель оцінювання економічної ефективності діяльності підприємств туристичного бізнесу. Доведено, що адекватна оцінка економічної ефективності сфери туризму дозволяє активно впливати на поточний стан і тенденції розвитку туристичної галузі, відслідковувати і коректувати некеровані явища і процеси, складати плани та програми розвитку сфери туризму як на регіональному, так і на державному рівні. Визначено перспективні напрями подальших наукових досліджень у даному напрямі.
Methodological Approaches to Evaluation of the Tourism Industry and Tourist Business Economic Efficiency
Keywords: туризм; туристичний бізнес; індустрія туризму; ефективність; економічна ефективність