Інформаційно-комунікаційне забезпечення менеджменту організації та напрями його покращення - Боярчук Василь Йосипович (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Дослідження присвячено вирішенню важливого питання обґрунтування теоретико-методичних засад інформаційно-комунікаційного забезпечення менеджменту організації та розробці науково-практичних рекомендацій щодо напрямів його покращення в організації. Проаналізовано підходи науковців до трактування сутності, функцій та ролі інформаційно-комунікаційного забезпечення менеджменту організації. Розкрито зміст і класифікацію управлінської інформації, обґрунтовано значення її окремих видів у процесі прийняття управлінських рішень. Узагальнено наукові підходи до використання цифрових платформ, аналітичних інструментів, систем зворотного зв’язку, автоматизації та елементів штучного інтелекту як засобів підвищення оперативності, точності й адаптивності управлінських процесів. Обґрунтовано значення стандартизації інформаційних форматів, регламентів і процедур, інтеграції формальних і неформальних каналів, розвитку цифрових компетентностей персоналу та управління інформаційним навантаженням для формування єдиного інформаційного простору, зниження ризиків управлінських помилок і підвищення загальної ефективності менеджменту. Досліджено систему управлінських комунікацій ПП «Сузір’я», проаналізовано розподіл інформаційних потоків. Виявлено дисбаланси через надмірне інформаційне навантаження та використання застарілих каналів передачі. Виявлено, що відносна стабільність кадрового складу підтримує безперервність інформаційних потоків. Показано зв’язок між продуктивністю праці, рівнем інформаційного навантаження та організаційною узгодженістю підрозділів. Виявлено вплив соціально-психологічних чинників та мотиваційної системи на ефективність формальних і неформальних комунікацій. Досліджено динаміку доходів, витрат і фінансових результатів ПП «Сузір’я» у 2022–2024 рр., стан управління активами, показники ліквідності й платоспроможності. Виявлено взаємозв’язок між якістю інформаційно-комунікаційних процесів і економічною ефективністю діяльності підприємства. Показано позитивний вплив централізації закупівель, регулярних управлінських нарад та систематичного моніторингу залишків ресурсів на стабільність фінансових результатів і рівень рентабельності. Обґрунтовано напрями вдосконалення інформаційно-комунікаційного забезпечення менеджменту ПП «Сузір’я», рекомендовано впровадження системи регулярних управлінських звітів, упорядкування каналів обміну даними, формалізацію фіксації управлінських рішень і регламентацію процедур інформаційного обміну. Запропоновано розробку внутрішніх стандартів управлінського спілкування, закріплення відповідальності за якість, повноту і своєчасність інформаційних потоків. Обґрунтовано доцільність поступового впровадження цифрових інструментів з урахуванням кадрових та організаційних обмежень підприємства. Рекомендовано формування єдиного інформаційного поля управлінських даних для централізації ключової інформації, підвищення узгодженості рішень і скорочення інформаційних втрат. Показано необхідність інтеграції сучасних цифрових інформаційних технологій та формування основ для подальшої цифрової трансформації. Запропоновано впровадження посади інженера з інформаційно-комунікаційного забезпечення як інструменту централізації управління інформаційними потоками та цифровими ресурсами підприємства. Рекомендовано визначення функціональних обов’язків і зон відповідальності нового фахівця, організацію системного підвищення кваліфікації персоналу з урахуванням посадових функцій і рівня управлінської відповідальності. Рекомендовано планування фінансових витрат на реалізацію проєкту на засадах достатності та економічної доцільності з орієнтацією на досягнення комплексного управлінського та економічного ефекту.
Information and Communication Support of Organizational Management and Directions for Its Improvement
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою "Менеджмент" спеціальності 073 "Менеджмент". – Львівський торговельно-економічний університет.
Keywords: інформаційно-комунікаційне забезпечення; менеджмент організації; управлінські комунікації; цифровізація управління; інформаційні потоки; ефективність управління