Сценарії формування резервів підвищення економічної ефективності підприємств сфери послуг з орієнтацією на інноваційний розвиток - Лупак Р. Л.; Наконечна Н. В. (Вінницький національний технічний університет, 2024)
У статті відмічено пріоритетні завдання та цілі підприємств сфери послуг, вирішення яких вимагає застосування прогресивних підходів і до них віднесено формування резервів. Наголошено, що формування резервів є основним елементом забезпечення економічної ефективності підприємницької діяльності, а особливо важливо коли передбачається посилення інноваційного розвитку. В міру галузевої приналежності сценарії формування резервів підприємств можуть відрізнятися і відповідно потребують ґрунтовного теоретико-методичного та науково-прикладного обґрунтування. Виявлено відсутність універсального підходу до формування резервів підвищення економічної ефективності підприємств сфери послуг, який би одночасно орієнтувався на розвиток інноваційної діяльності. Запропоновано формування резервів підвищення економічної ефективності підприємств сфери послуг з орієнтацією на інноваційний розвиток здійснювати за сценаріями цінової та маркетингової політики. До інструментарію цінової політики віднесено розпродаж, кредитування, дисконтування, беззбитковість, цільові ціни та ін. Натомість у маркетинговій політиці пріоритетне значення надано такому інструментарію, як диверсифікація послуг, бренд-менеджмент, бенчмаркінг, цифровізація, технологічне співробітництво та ін.
Scenarios for the formation of reserves for increasing the economic efficiency of enterprises in the service sector with an orientation towards innovative development
Innovation and Sustainability. - № 1. - 2024.
Keywords: підприємство сфери послуг; економічна ефективність; інноваційний розвиток; резерви; інноваційна діяльність; цінова політика; маркетингова політика