Організаційно-управлінські засади формування циркулярної економічної системи в Україні - Міхно Інеса Сергіївна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Дисертація присвячена обґрунтуванню теоретико-методологічних і науково-практичних засад формування циркулярної економічної системи в Україні, що є важливою складовою стратегічного переходу країни до стійкого розвитку. У роботі запропоновано комплексний підхід до аналізу і практичного оцінювання антропогенного впливу на екосистему, орієнтуючи оцінку на максимізацію функції суспільного добробуту, що дозволяє досягти оптимального балансу між економічним розвитком та екологічною безпекою. Особливу увагу приділено розробці концепції інноваційного підходу до розвитку бізнес-системи та взаємодії з іншими суб’єктами господарювання. Цей підхід спрямований на пошук оптимальних моделей розвитку з урахуванням сучасного технологічного прогресу та особливостей глобального середовища, що постійно змінюється. Розроблено концептуальний підхід до коригування попиту споживачів на екологічно безпечні товари. Запропонована модель ґрунтується на підвищенні рівня освіченості громадян і формуванні цінності еко-продукції, що дозволяє зменшити негативні екологічні наслідки споживчої діяльності. Важливим аспектом дослідження є поглиблений аналіз психолого-економічної складової економічної поведінки споживача, особливо в умовах підвищеного стресу та невизначеності. Виявлено, що змінення споживчих уподобань у напрямку підтримки екологічно сталих товарів можливе через інтеграцію психологічних аспектів у стратегії управління попитом. Значною частиною роботи є розробка моделі відновлення України після війни з урахуванням принципів циркулярної економіки, що дозволяє не лише подолати наслідки екологічних та економічних криз, а й створити передумови для сталого розвитку в майбутньому. У ході дослідження виявлено, що погіршення стану здоров’я українців є результатом не лише негативних екологічних змін, але й відсутності чіткої стратегії щодо раціоналізації виробничих процесів та споживання ресурсів. У рамках аналізу процесів відбудови України після війни акцент зроблено на необхідності інтеграції екологічно орієнтованих підходів до відновлення країни. Особливу увагу приділено формуванню сталого середовища, зокрема в містобудуванні, енергетичному секторі та агропромисловому виробництві. Розглянуто можливості залучення фінансових ресурсів для реалізації екологічно стійких ініціатив, проаналізовано фінансові показники та шляхи їх оптимізації через інвестиції в зелені технології, міжнародні фонди та програми фінансування екологічних проектів. Запропоновано механізми, які дозволяють інтегрувати циркулярні принципи в процеси відбудови економіки країни та забезпечити фінансову сталий розвиток. Основні результати дослідження сприяють розробці ефективних управлінських стратегій для реалізації принципів циркулярної економіки в Україні та можуть бути використані для вдосконалення національної економічної політики, підвищення рівня екологічної безпеки та сталого розвитку
Organizational and Managerial Foundations for the Formation of a Circular Economic System in Ukraine
Дисертація на здобуття наукового ступеня доктора економічних наук за спеціальністю 08.00.03 – економіка та управління національним господарством. – Львівський торговельно-економічний університет, Львів, 2025
Keywords: циркулярна економіка; раціоналізація виробництва; управління; інноваційні населені пункти; антропогенний вплив на екосистему; функція суспільного добробуту