ФОРМУВАННЯ БІЗНЕС-МОДЕЛЕЙ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ ЗА ШАБЛОНОМ ВМС - Гліненко Лариса Костянтинівна; Дайновський Юрій Анатолійович (Національний університет «Одеська політехніка», 2021)
У роботі розглянуто підходи до побудови бізнес-моделей Інтернету речей (ІоТ) на основі інноваційного шаблону «канви бізнес-моделі (ВМС)» А.Остервальдера. Проаналізовані інваріантні структурні складові різних модифікацій цього шаблону та значення, яких набувають у них такі складові, як: зміст пропозиції цінності, модель отримання доходу, ключові ресурси та партнери в екосистемі ІоТ. Систематизовано пропозиції цінності, ґрунтовані на специфіці ІоТ, виявлено основні функції ІоТ у цих пропозиціях та типи пристроїв ІоТ, необхідні для їх підтримки. Виділено моделі формування доходу, які узгоджуються з кожною з пропозицій цінності. Обґрунтовано введення у шаблон моделі ВМС додаткової складової «Потреба» як такої, що слугує підставою для формування пропозиції цінності, запропоновані основні атрибути цього компоненту та способи ідентифікації їх значень за лініями розвитку потреб та засобів їх задоволення.
Development of the IoT business models according the BMC template
Маркетинг і цифрові технології. - Том 5. No 1. - 2021.
Keywords: Інтернет речей (IoT); бізнес-модель; канва бізнес-моделі (ВМС); пропозиція цінності; модель доходу