Дослідження проблем та засобів захисту інформації NOSQL баз даних - Стьопін Юрій Едуардович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
Кваліфікаційна робота присвячена дослідженню проблем забезпечення безпеки NoSQL баз даних в умовах зростання обсягів даних, розвитку хмарних обчислень, технологій великих даних та Інтернету речей. Актуальність теми зумовлена широким використанням NoSQL СКБД для зберігання слабоструктурованих і неструктурованих даних, а також недостатнім рівнем вбудованих механізмів захисту порівняно з традиційними реляційними базами даних. Об’єктом дослідження є безпека баз даних, а предметом — методи, засоби та механізми забезпечення захисту даних у NoSQL системах. У роботі проаналізовано основні загрози безпеці NoSQL баз даних, класифіковано механізми захисту інформації, розглянуто моделі контролю доступу, методи аутентифікації, авторизації та шифрування даних. Особливу увагу приділено дослідженню можливостей СКБД MongoDB щодо забезпечення конфіденційності та цілісності даних. На практичному прикладі продемонстровано реалізацію багаторівневого рольового контролю доступу до конфіденційних даних з використанням вбудованих засобів MongoDB, зокрема RBAC, представлень (View), проекцій запитів і конвеєрної обробки даних. Запропонований підхід дозволяє обмежувати доступ до чутливих атрибутів на рівні СКБД без використання прикладних механізмів, що спрощує адміністрування та підвищує рівень безпеки. Результати дослідження підтверджують необхідність комплексного підходу до захисту NoSQL баз даних, який поєднує різні моделі безпеки, шифрування, резервне копіювання та аудит. Матеріали роботи мають практичну цінність і можуть бути використані в навчальному процесі та при проєктуванні захищених NoSQL сховищ даних.
Research on problems and means of protecting information in NOSQL databases
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня "бакалавр" за освітньо-професійною програмою "Комп'ютерні науки" зі спеціальності 122 "Комп'ютерні науки". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: безпека баз даних; NoSQL; MongoDB; контроль доступу; захист даних