Державна політика у сфері розвитку інформаційного суспільства в Україні - Власюк Данило Андрійович (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
У роботі обгрунтовано важливість оптимізації інформаційної політики України та запропоновано можливі шляхи її вдосконалення з урахуванням досвіду розвинених країн. Інформаційна політика забезпечує технічну підтримку інформаційних ресурсів, створює умови для вільного доступу до них та надає користувачам інструменти для отримання, використання та передачі інформації. Державні політичні рішення мають значний вплив на формування системи глобального управління, створюючи сприятливі умови для розвитку бізнесу, регулювання діяльності субєктів в умовах цифрової економіки та безпеки транзакцій та персональних даних користувачів. Необхідно створювати сприятливі умови для розвитку підприємництва, щоб стимулювати появу стартапів та інновацій для підтримки конкурентоспроможності сектору інформаційно-комунікаційних технологій. Зазначено, що використання цифрових технологій впливає на ключові сектори економіки - агропромисловий комплексу та комп'ютерної сфери. Використання цифрових технологій дозволяє значно підвищити прибутковість бізнесу та ефективність бізнес-процесів, збільшити продуктивність праці, підвищити стабільність управління, зменшити комерційні та виробничі ризики. Обґрунтовано необхідність удосконалення місцевих механізмів управління у сфері цифровізації та здійснення низки заходів для забезпечення інноваційного розвитку, таких як модернізація науки, впровадження передових та ефективних інноваційних проєктів, технологічна модернізація ключових секторів економіки та розвиток законодавства щодо сприяння розвитку цифрової економіки. Все це має відбуватися в рамках державної політики у сфері цифровізації, створення відповідних інноваційних систем та удосконалення законодавства у сфері стимулювання цифрової економіки тощо. Доведено необхідність розробки національної стратегії інноваційного розвитку, щоб не відставати від провідних держав у процесах інноваційного та цифрового розвитку.
State policy in the field of information society development in Ukraine
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою “Міжнародні економічні відносини” зі спеціальності “Міжнародні економічні відносини”. – Львівський торговельно -економічний університет. Львів. 2025
Keywords: інформаційна політика; інформаційне суспільство; цифрові технології; сталий розвиток; публічне управління; цифрова економіка; інноваційна діяльність; інституційне середовище; електронне урядування