Облік і контроль резервів та забезпечень в управлінні ризиками підприємства - Головачко Едуард Васильович (Львівський торговельно-економічний університет, 2022)
Ризик – один з ключових елементів підприємницької діяльності. У багатьох випадках ухилитися від ризикованих дій, обійтися без них просто неможливо. Розвиток ризикових ситуацій може привести як до настання несприятливих наслідків (до збитків, упущеної вигоди), так і до позитивних результатів для підприємства у вигляді збільшення прибутку. В умовах ринкової конкуренції для забезпечення фінансової безпеки промислового підприємства першорядного значення набуває створення ефективного механізму нівелювання комерційних ризиків. Одним з його елементів є забезпечення майбутніх витрат і платежів. Вони виконують функції згладжування коливань фінансового результату та страхування відповідальності адміністрації підприємства, планування величини витрат на майбутні періоди. У першому розділі кваліфікаційної роботи «Інструментарій ризикменеджменту у системі управління підприємства» розглянуто поняття, класифікація та нормативно-правове регулювання ризиків у підприємницькій діяльності підприємств в Україні та інструментарій ризик-орієнтованого управління у системі менеджменту підприємства. У другому розділі кваліфікаційної роботи «Обліково-інформаційне забезпечення ризик-менеджменту будівельного підприємства» розглянуто організаційно-технологічні особливості та основні ризики діяльності будівельного підприємства, а також облік резервів і забезпечень майбутніх витрат і платежів як інструмент страхування ризиків будівельного підприємства. У третьому розділі кваліфікаційної роботи «Звітність та контроль в управлінні ризиками будівельного підприємства» розглянуто методичні засади кількісної оцінки ризиків підприємства, звітність в управлінні ризиками підприємства та організаційно-методичні аспекти внутрішнього контролю забезпечень майбутніх витрат і платежів як інструмент ризик-орієнтованого управління.
Accounting and control of reserves and provisions in risk management of the enterprise
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “магістр” за освітньо-професійною програмою "Облік і оподаткування" зі спеціальності 071 "Облік і оподаткування". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2022.
Keywords: ризик; ризик-менеджмент; резерв; забезпечення; облік; контроль