МІЖНАРОДНА ВЗАЄМОДІЯ З ПИТАНЬ ЕКСПОРТНО-ІМПОРТНИХ ОПЕРАЦІЙ - Бодак Михайло Петрович; Гирка Ольга Ігорівна; Філь Марія Іванівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
У статті охарактеризовано та розкрито питання формування міжнародного торговельного середовища, проаналізовано механізм здійснення експортно-імпортних операцій у межах міжнародної взаємодії світових економічних та митних структур. Зовнішньоекономічна діяльність спрямована на забезпечення економічної безпеки держави та базується на принципах дотримання прав і свобод усіх учасників ринкових відносин. Прагнення України стати повноправним та вагомим гравцем на світовому ринку товарів і послуг вимагає приведення вітчизняної нормативно-правової та економічної компоненти до міжнародних вимог. Окрім правових аспектів забезпечення міжнародного торговельного співробітництва, важливим є і питання обліку фінансової діяльності. Дослідження розвитку експортно-імпортних операцій суб’єктів господарювання говорить про недосконалість системного підходу до організаційно-методичного забезпечення їх обліку й аналізу, що призводить до серйозних порушень валютного, податкового та митного законодавства. Інтеграція України у світове торговельне співтовариство не можлива без участі в міжнародних торгових, митних та інших організаціях. Основними з них є: Світова організація торгівлі – єдина міжнародна організація, що опікується глобальними правилами торгівлі між країнами; Всесвітня митна організація, яка встановлює, підтримує та впроваджує міжнародні інструменти для гармонізації та єдиного застосування спрощених та ефективних митних систем та процедур; Європейське бюро з питань боротьби з шахрайством та ряд інших об’єднань. Необхідною умовою переміщення товару через митний кордон є виконання процедур із декларування товару на митниці, встановлених Митним кодексом України. Бажання України до повноправного входження у Європейський Союз передбачає імплементацію митного законодавства ЄС, яка ведеться за сприяння Програми ЄС з підтримки управління державними фінансами (EU4PFM). Війна зумовила необхідність спростити митне оформлення багатьох груп товарів, переміщення яких через митний кордон дає змогу не тільки забезпечити сили оборони військовим спорядженням та додатковим захисним, але й надати цивільним особам продукти харчування, ліки та гуманітарну допомогу. Також війна з ерефією вплинула і на особливості розрахунків в імпортних/експортних операціях.
INTERNATIONAL INTERACTION IN ISSUES OF EXPORT AND IMPORT TRANSACTIONS
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Технічні науки. – 2023. ‒ № 34
Keywords: експортно-імпортні операції; міжнародна взаємодія; митне оформлення; імплементація митного законодавства