ЕФЕКТИВНИЙ ІВЕНТ-МАРКЕТИНГ В РЕСТОРАНАХ: ВІД КОНЦЕПЦІЇ ДО РЕАЛІЗАЦІЇ - Ланиця Ірина Федорівна; Басій Наталя Федорівна; Полякова Юлія Володимирівна; Яхвак Юлія Володимирівна (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
У статті висвітлено актуальність використання івент-маркетингу як стратегічного інструменту просування ресторанного бізнесу в умовах цифрової трансформації економіки. Зважаючи на високий рівень конкуренції у сфері громадського харчування, підприємства змушені шукати нові ефективні методи залучення й утримання клієнтів. Івент-маркетинг виступає як потужний інструмент формування емоційного зв’язку між брендом і споживачем, створення позитивного іміджу закладу та стимулювання попиту на послуги. Проаналізовано ключові функції івент-маркетингу, серед яких комунікаційна, соціальна, іміджева та стимулювальна, а також показано, як кожна з них впливає на формування конкурентних переваг ресторанного бізнесу. Наголошено на значенні впровадження цифрових технологій у процес організації та проведення івентів. Серед інструментів, які активно застосовуються у сучасній практиці, виділено використання соціальних мереж для анонсування подій, залучення інфлюенсерів, застосування CRM- систем для персоналізації комунікації з клієнтами, аналітику великих даних для оцінювання ефективності заходів, а також інтеграцію мобільних застосунків для підвищення залученості аудиторії. Особливу увагу приділено розвитку тренду на «емоційний маркетинг» – створення унікального досвіду для клієнта під час подій, що сприяє формуванню довгострокових відносин із брендом. Запропоновано комплекс практичних рекомендацій щодо підвищення ефективності івентмаркетингової діяльності, серед яких: розробка детального плану заходу із урахуванням цільової аудиторії, активне використання онлайн-інструментів комунікації, залучення партнерів для співпраці, постійне навчання персоналу та системне оцінювання результативності проведених подій. Акцентовано на необхідності стратегічного підходу до використання івент-маркетингу як частини загальної маркетингової політики ресторанного підприємства. Ефективна інтеграція традиційних та цифрових інструментів у процес підготовки та реалізації заходів дозволяє не лише привернути увагу потенційних клієнтів, але й підвищити рівень лояльності постійної аудиторії, що є критично важливим для забезпечення стабільного розвитку бізнесу у сучасних умовах.
EFFECTIVE EVENT MARKETING IN RESTAURANTS: FROM CONCEPT TO IMPLEMENTATION
Вісник Львівського торговельно-економічного університету. Економічні науки. № 84, 2025
Keywords: : івент-маркетинг; івент-комунікації; ресторанний бізнес; цифрові технології; емоційний зв’язок; маркетингова стратегія; організація заходів