Управління соціальним розвитком персоналу організації - Бура Марія Сергіївна (Львівський торговельно-економічний університет, 2026)
Дослідження присвячено обґрунтуванню теоретико-методичних положень та розробці науково-практичних рекомендацій щодо удосконалення системи соціального розвитку персоналу на прикладі діючого підприємства кондитерської галузі. Проаналізовано теоретичні підходи до управління соціальним розвитком персоналу, систематизовано основні методи мотивації та профілактики професійного вигорання. Досліджено сучасні практики впровадження цифрових інструментів у HR-процеси. Виявлено ключові проблеми організації соціального розвитку на підприємствах кондитерської галузі. Проведено детальний аналіз діяльності ТОВ «Солодкий Дім», визначено структуру підприємства, штатний розпис, функціональні обов’язки підрозділів і розподіл відповідальності, специфіку виробничих та збутових процесів. Оцінено рівень задоволеності персоналу, виявлено критичні фактори впливу на соціальний розвиток працівників, зокрема низький рівень стимулювання, обмежені можливості кар’єрного розвитку та недостатню увагу до психологічного супроводу. Виявлено сильні сторони підприємства: стабільність на ринку, сертифікована продукція та ефективна організація роботи управлінського складу. Проаналізовано ефективність поточної системи мотивації, проведено порівняння рівня заробітної плати з галузевими та регіональними показниками, що дало змогу обґрунтувати необхідність нововведень для підвищення конкурентоспроможності підприємства. Проведено моделювання впливу соціальних інновацій на конкурентоспроможність підприємства, що дало змогу визначити стратегічні переваги і очікувані результати для різних категорій персоналу. Виявлено ризики, які можуть вплинути на реалізацію запропонованих заходів, включно з обмеженими ресурсами, зовнішніми економічними чинниками та впливом воєнного конфлікту, що дозволило запропонувати заходи для їх мінімізації та забезпечення стійкості системи. Розроблено пропозиції щодо удосконалення соціальної політики, формування програми підтримки родин працівників, професійного розвитку керівників відділів, запропоновано мотиваційні заходи, роботу з профілактики вигорання та вдосконалення комунікаційних практик. Визначено відповідальних за реалізацію кожної програми, строки виконання, необхідні ресурси та очікувані результати, що дало можливість забезпечити контроль та прогнозованість впровадження. Розроблено методику постійного моніторингу результативності програм соціального розвитку, що дає змогу оцінювати ефективність на всіх етапах впровадження та коригувати управлінські рішення. Виявлено, що застосування комплексного підходу до розвитку персоналу сприяє зміцненню корпоративної культури, підвищенню задоволеності працівників та формуванню позитивного іміджу підприємства. Розроблено рекомендації щодо інтеграції розроблених програм з існуючими HR-процесами, що забезпечує комплексний вплив на соціальний розвиток персоналу та ефективність управління. Розроблено практичні заходи щодо вдосконалення комунікаційних каналів, підвищення мотивації та запобігання професійному вигоранню, що забезпечує стабільну роботу підприємства в умовах мінливого ринку. Обґрунтовано необхідність використання сучасних цифрових інструментів для оцінки ефективності, прогнозування результатів та контролю за виконанням заходів. Окреслено перспективи підвищення продуктивності, покращення корпоративного клімату та зниження плинності кадрів. Надано рекомендації щодо впровадження соціальних проєктів та щодо реалізації інноваційного HR-проєкту «Цифрова платформа підтримки персоналу», загальний економічний ефект від впровадження якої становить 775,8 тис. грн.
Management of social development of the organization's personnel
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти другого (магістерського) рівня за освітньо-професійною програмою "Менеджмент" спеціальності 073 "Менеджмент". – Львівський торговельно-економічний університет.
Keywords: соціальний розвиток персоналу; HR-програми; мотивація; професійне вигорання; управління персоналом; економічна ефективність