ФАЛЬСИФІКАЦІЯ СИРОВИНИ, ЩО ВИКОРИСТОВУЄТЬСЯ ДЛЯ ВИГОТОВЛЕННЯ МАСЛЯНИХ КЕКСІВ, ТА СПОСОБИ ЇЇ ВИЯВЛЕННЯ - Донцова Інна Вікторівна; Сапожник Дмитро Іванович; Бойдуник Роксолана Миколаївна (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Дослідження полягало у вивченні проблеми фальсифікації сировини, що використовується для виготовлення борошняних кондитерських виробів та способів її виявлення. Завданням статті був огляд способів визначення справжності і виявлення фальсифікації продовольчої сировини, що викорис- товується для виготовлення борошняних кондитерських виробів, оскільки саме властивості сировини мають визначальний вплив на готову продукцію. Проаналізовані види фальсифікації сировинної скла- дової при виробництві борошняних кондитерських виробів: інформаційної, кількісної, асортиментної та якісної. Розглянуто основні методи, за допомогою яких можуть проводитись роботи з виявлення фальсифікації товарів, у т. ч. сировини, що використовується для виготовлення масляних кексів. Наве- дено конкретні випадки застосування різних видів фальсифікації борошна, масла вершкового та яєчних продуктів та способи їх виявлення. Показано, що до вирішення питань, пов’язаних із якістю харчових продуктів дотичні кілька систем, зокрема міжнародні ІСО 9000 і ХАССП, які апріорі не допуска- ють не те що фальсифікації, а навіть випадкової зміни по всьому ланцюгу технологічного процесу, що принципово вирізняє вітчизняне виробництво, яке орієнтоване на контроль кінцевого продукту.Впровадження тільки на виробництвах систем управління якістю не може протидіяти фальсифікації кінцевого продукту, оскільки є внутрішньою справою підприємства і тому не може виключити санк- ціонованого випуску фальсифікату. На тлі фактично відсутньої єдиної державної політики у сфері захисту вітчизняного ринку від фальсифікованої продукції зроблена спроба систематизувати дії дер- жавних структур, зацікавлених в якості продуктів харчування, спрямовані на встановлення бар’єрів на шляху фальсифікації харчової продукції до споживача. Пропоновані заходи протидії фальсифікації виступають як єдина структура, що має всі ознаки системи, такі як елементність, зв’язаність, ціліс- ність, стійкість, у якій усі блоки та розділи логічно з’єднані, а реалізація запропонованої системи дасть змогу значною мірою очистити продовольчий ринок нашої країни від фальсифікованої продукції, оскільки тільки комплексний підхід до забезпечення безпеки харчової продукції дасть змогу зберегти здоров’я людей і підвищити рівень життя населення.
FALSIFICATION OF RAW MATERIALS USED FOR THE MANUFACTURE OF BUTTERCAKES AND WAYS TO DETECT IT
Вісник ЛТЕУ. Teхнічні науки. – 2025. – Вип. 42
Keywords: асортиментна фальсифікація; якісна фальсифікація; кількісна фальсифікація; інформаційна фальсифікація; масляні кекси; борошно; масло вершкове; яєчні продукти; допоміжна сировина