ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ РЕГІОНАЛЬНОЇ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ВІЙНИ - Копилюк Оксана Іванівна, Павлик Орест Іванович (Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку НАН України (Харків), 2025)
Мета статті полягає в дослідженні тенденцій і диспропорцій розвитку регіональної банківської системи в умовах війни. Запропоновано сутнісні характеристики регіональної банківської системи розглядати з позицій структурованості, місця та ролі в банківській та економічній системі країни, функціональності, соціально-економічної результативності, сприяння реалізації цілей сталого розвитку та фінансової інклюзії. Визначено регіональну банківську систему як цілісне, системне, ієрархічно впорядковане інституційне утворення банків, яке функціонує в межах банківської системи країни та інтегроване в соціально-економічні процеси регіону, сприяє формуванню валового регіонального продукту, реалізації цілей сталого розвитку та фінансової інклюзії. Аналітично доведено, що найбільшою є концентрація банків – юридичних осіб у столичному регіоні, а також у Дніпропетровській, Закарпатській, Запорізькій, Львівській, Одеській, Полтавській, Харківській та Чернігівській областях. Відзначена відсутність банків – юридичних осіб у багатьох регіонах України, зокрема Вінницькій, Волинській, Донецькій, Житомирській, Івано-Франківській, Кіровоградській, Луганській, Миколаївській, Рівненській, Сумській, Тернопільській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській, Чернівецькій областях. Проаналізовано обсяг депозитів та відзначено, що в абсолютному відношенні спостерігалося їх збільшення практично в усіх регіонах України, за винятком Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, Луганської, Херсонської областей. Констатовано, що за 2022–2024 рр. обсяг кредитів зріс практично в усіх регіонах, за винятком Автономної Республіки Крим і м. Севастополь, Донецької, Запорізької Луганської, Харківської, Херсонської областей. Розрахунок авторами коефіцієнтів А. Салаї та К. Гатєва дозволив констатувати, що депозитна та кредитна діяльність банківських установ в Україні в умовах війни в розрізі регіонів характеризувалася несуттєвими структурними змінами та диспропорціями, та кардинальних змін у регіональній структурі банківської системи України за динамікою депозитно-кредитної діяльності не відбулося. Подальші дослідження мають бути спрямовані на розробку стратегічних напрямів залучення потенціалу регіональної банківської системи для модернізації економіки та вирішення проблем соціального та екологічного характеру
TRENDS IN THE DEVELOPMENT OF THE REGIONAL BANKING SYSTEM OF UKRAINE IN THE CONTEXT OF WARTIME
Бізнес Інформ. 2025. №4. C. 422–428.
Keywords: регіональна банківська система; кредити; депозити; регіон; коефіцієнти А. Салаї та К. Гатєва