Програми лояльності в індустрії гостинності - Шіц Максим Олександрович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
У роботі розроблено рекомендації щодо удосконалення управління системою надання готельних послуг з метою підвищення лояльності клієнтів закладу індустрії гостинності. Проведено дослідження особливостей управління споживчою лояльністю у сфері готельних послуг, на прикладі «Optima Medievale Lviv». Обгрунтовано напрями удосконалення управління системою надання готельних послуг з метою підвищення лояльності клієнтів.
Loyalty programs in the hospitality industry
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою "Готельно-ресторанна справа" зі спеціальності 241 "Готельно-ресторанна справа". – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024.
Keywords: готельні послуги; програми лояльності; індустрія гостинності; система надання готельних послуг; напрями удосконалення