Система стратегічного управління організацією - Дорош Олександр Дмитрович (Львівський торговельно-економічний університет, 2023)
У кваліфікаційній роботі досліджено теоретичні засади формування та функціонування системи стратегічного управління організацією, а також проаналізовано практичні аспекти її реалізації на прикладі мережі аптек «Оптіма-Фарм». Розкрито сутність стратегічного управління, його основні підпроцеси, роль стратегії у визначенні довгострокових цілей, конкурентної позиції та напрямів розвитку підприємства.У ході дослідження узагальнено підходи до класифікації еталонних стратегій розвитку та обґрунтовано значення стратегічного аналізу зовнішнього, проміжного та внутрішнього середовища як основи прийняття управлінських рішень. Проведено оцінку фінансово-економічного стану ТзОВ «Оптіма-Фарм» і проаналізовано результати реалізації стратегії посилення позицій на ринку, що дозволило виявити її переваги та недоліки, зокрема відсутність стратегічного планування, альтернатив розвитку та належного контролю за конкурентним середовищем. За результатами практичного аналізу запропоновано напрями вдосконалення системи стратегічного управління підприємством, які передбачають запровадження повноцінного стратегічного планування, прогнозування розвитку, застосування сучасних методів стратегічного аналізу та формування нової стратегії розвитку. Реалізація запропонованих рекомендацій сприятиме подоланню негативних наслідків попередньої стратегії, підвищенню ефективності управління та забезпеченню сталого розвитку мережі аптек «Оптіма-Фарм».
Organizational strategic management system
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти ступеня “бакалавр” за освітньо-професійною програмою “Менеджмент” зі спеціальності 073 “Менеджмент”. – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2023.
Keywords: стратегічне управління; система управління; стратегія розвитку; стратегічне планування; конкурентні переваги; стратегічні цілі; зовнішнє середовище; ефективність організації