Трудова міграція з України в ЄС в аспектах економічної безпеки - Горніцький Сергій Іванович (Львівський торговельно-економічний університет, 2024)
У кваліфікаційній роботі узагальнено наукові погляди щодо змісту трудової міграції в світовій економіці на сучасному етапі її глобалізації та її впливу на національні економічні системи (НЕС) в безпековому контексті. Ідентифіковано чинники впливу на міграційні процеси в умовах глобалізації національних та світової економіки. Вивчено безпекову складову проблематики трудової міграції для країн з трансформаційною економікою та економікою, що розвивається. Надано загальну характеристику трудової міграції з України в ЄС з позицій можливостей і загроз для НЕС. Проведено аналіз впливу глобалізації та міжнародної економічної інтеграції України (в контексті евроінтеграційного процесу) на трудову міграцію з України. Здійснено оцінювання впливу трудової міграції з України в ЄС на національну економічну безпеку. Визначено перспективи трудової міграції з України в ЄС в контексті подальшого розвитку євроінтеграційного процесу. Обґрунтовано ризики і загрози від трудової міграції з України в ЄС для розвитку вітчизняних підприємств в контексті подальшої євроінтеграції України. Сформовано стратегічні напрями та механізми державного регулювання трудової міграції з України в ЄС в контексті необхідності забезпечення економічної безпеки та повоєнного відновлення України.
Трудова міграція з України в ЄС в аспектах економічної безпеки
Кваліфікаційна робота на здобуття ступеня вищої освіти «магістр» за освітньо-професійною програмою «Міжнародна економіка» зі спеціальності 051 «Економіка». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2024.
Keywords: трудова міграція; економічна безпека; національна економічна система; Україна; ЄС