Культура менеджменту та шляхи її підвищення - Дaнилeвич Mиxaйлo Iгopoвич (Львівський торговельно-економічний університет, 2025)
Мета кваліфікаційної роботи полягає в аналізі різних аспектів розвитку культури менеджменту організації. Проаналізовано наукову літературу з питань культури менеджменту, охоплюючи питання створення і управління, стратегічної цінності та особливості розвитку в межах формальної та неформальної організаційної культури підприємства. Відзначено складність управління процесами розвитку культури менеджменту, важливість їх узгодженості для досягнення цілей організації. Досліджено результативність функціонування ТОВ ІП «Комфортбуд» на ринку інженерно-проєктних робіт. Попри прибутковість діяльності, виявлено зниження фінансових результатів, рентабельності та продуктивності праці. Визначено прогалини у розвитку культури менеджменту підприємства, які призводить до ризиків стагнації. Проаналізовано організаційну структуру управління, відповідність управлінської діяльності посадовим інструкціям і визначеному колу повноважень. Виявлено дотримання основних організаційних цінностей, оптимальне співвідношення чисельності працівників і робочих місць, відсутність дублювання функціональних обов’язків. Висвітлено інноваційні методи організації робіт. Визначено недоліки організації менеджменту, зокрема відсутність координаційних механізмів між функціональними та лінійними управлінцями, проблеми в організації взаємодії. Запропоновано запровадити діджиталізовану систему прийняття рішень, яка може забезпечити підвищення операційної ефективності, зниження витрат, покращення якості продукції та стимулювання інновацій. Для навчання менеджерів запропоновано використовувати онлайн-платформи навчання або розробити внутрішньо-корпоративні навчальні програми з використанням інтерактивних бізнес-симуляторів та бізнес-навігаційних ігор. Рекомендовано імітаційне моделювання з використанням брейнрайтингу для стійкого покращення культури менеджменту.
Management culture and ways to improve it
Кваліфікаційна робота на здобуття вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за освітньо-професійною програмою «Менеджмент» спеціальності 073 «Менеджмент». – Львівський торговельно-економічний університет. Львів. 2025.
Keywords: культура менеджменту; організаційна ефективність; працівники управління; діджиталізація; інженерно-проєктні роботи; імітаційне моделювання